Met laserlijnen op een scherm van neervallend water herrijst de Sint Agnus kerk op zaterdag 26 november tijdens de 4e Fjoertoer voor één keer op het strand van Egmond.

Op die plek stond de kerk, voordat de zee in 1741 de toren en een deel van de kerk opslokte tijdens een zware storm. Provincie Noord-Holland en Gemeente Bergen maken deze unieke lichtact mogelijk. De brandweer van Egmond realiseert een waterscherm waarop de projectie is te zien. Van 19.00 tot 23.00 uur kunnen de wandelaars en alle bezoekers van Egmond dit spektakel meemaken.

‘De zee geeft en de zee neemt’

Op zaterdag 26 november 2016 vindt de vierde editie van de Fjoertoer Egmond plaats met naar verwachting 8.000 deelnemers. Deze editie heeft als thema “de zee geeft en de zee neemt”. Rond deze datum is het precies 275 jaar geleden (27 november 1741), dat de zee tijdens een zware storm de toren en een groot gedeelte van de toenmalige St. Agneskerk meenam. Cees Loggen, gedeputeerde Water provincie Noord-Holland: ”Een ramp als in 1741 zal zo snel niet meer voorkomen. Samen met Rijkswaterstaat en de waterschappen zorgt de provincie Noord-Holland voor de kustveiligheid van de duinen en dijken, onder andere met zand. In Noord-Holland hadden we een zwakke schakel langs de kust bij Petten/Camperduin/Callantsoog. Met de verbreding van het strand en aanleg van nieuwe duinen is deze kuststrook begin 2015 veilig verklaard. Wij houden de vinger aan de pols voor de hele kust.”

Stromend neervallend water

Le Champion gaat de kerk projecteren op de plek waar zij oorspronkelijk heeft gestaan. Dit doen ze door een laserlijntekening op een hoog projectiescherm van stromend neervallend water (zoals bij een waterval) te maken. Het spektakel krijgt de naam ‘Torenval’. Tom Limmen, Eventmanager bij Le Champion en verantwoordelijk voor de organisatie van Fjoertoer 2016: “Het is heel bijzonder dat we deze act kunnen organiseren. Het is de kroonjuweel van de Fjoertoer 2016. We zijn dan ook erg blij met de steun van de provincie Noord-Holland, gemeente Bergen en de medewerking van de brandweer Egmond. Zonder hen had dit niet georganiseerd kunnen worden.”

Historie herbeleven

Wethouder Odile Rasch, gemeente Bergen: “Dit is echt een unieke act! En precies waar het geld uit het toerisme- en Innovatiefonds voor is bedoeld; het is innovatief en het zet Bergen op een spectaculaire manier op de kaart. We hebben zo’n rijke historie, wat is er nu mooier dan die historie op zo’n manier te kunnen herbeleven en zichtbaar te maken!”

Officiële opening

De officiële opening van de Torenval vindt plaats op het strand bij Egmond aan Zee, hoofdstrandafgang. De opening is om 19.00 uur en iedereen is van harte welkom! Kijk voor meer informatie over het evenement op www.fjoertoeregmond.nl.