'T ZAND - Wat is dat voor een geheimzinnig bosje langs de Korte Bosweg bij 't Zand? Al meer dan 400 jaar worden hier op vernuftige wijze eenden gevangen. Altijd al willen weten hoe dat in zijn werkt gaat en wat er nog meer in het bos te zien is?

Kom dan zaterdagmiddag 4 mei langs bij de kooi.

Vernuft en stilte in de Eendenkooi bij 't Zand

Je loopt een korte afstand tussen de rietschermen door naar de kooiplas, zodat de eenden niet schrikken. Vanachter het kijkscherm kun je het natuurlijke gedrag van de eenden in stilte bekijken. In de kooiplas zijn stal-eenden die weer andere eenden aantrekken.

Daar zitten soms heel bijzondere soorten tussen. De kooi is sinds 1986 eigendom van Landschap Noord-Holland en in oude staat hersteld en wordt nu door vrijwilligers onderhouden. De eenden worden gevangen onder leiding van de kooiker.

Tijdens de excursie laat de gids van Landschap Noord-Holland zien hoe dat in zijn werk gaat. De gevangen eenden gaan trouwens tegenwoordig niet meer de pan in. Ze worden geringd voor wetenschappelijk onderzoek en daarna vrijgelaten.


Kooibos en Mosselwiel

Het bos rond de kooiplas heeft een hoge natuurwaarde. Er zijn vogels te zien en te horen, er hangen vleermuiskasten en er groeien stinzenplanten. Vanaf de randen van het bos heb je zicht op de "Mosselwiel": weilanden die zijn ingericht als weidevogelreservaat.
Deze excursie is ook heel leuk voor kinderen.

Wanneer: zaterdag 4 mei 2024 van 14:00 uur tot 16:00 uur

Waar: Eendenkooi 't Zand; Korte Bosweg 47A; 1756 CA 't Zand

Zie voor verdere informatie en reserveren: www.gaatumee.nl