KOLHORN - Ze blijft maar aan de weg timmeren; Irene van Oers met haar Stichting Cultuur binnen de Dijken. Na bij voorgaande projecten al vele locaties aangedaan te hebben, was het nu de beurt aan Kolhorn. Daar werd in het weekend van 27 en 28 augustus een achttal voorstellingen gegeven rond het thema “Lente” en onder het motto: “Als je niet weet waar je naar toe gaat, kom je er altijd”.

Al wandelend door het pittoreske centrum werden de bezoekers meegenomen in scènes uitgevoerd door veelal 60 + spelers, de meesten met weinig tot geen ervaring. Van begin tot eind was het een eigen productie waar deze editie veel persoonlijke ervaringen in verwerkt waren. De tocht begon in de oude kerk en was door de diverse herinneringen of kijk op de lente met nieuw leven en nieuwe ervaringen meteen indrukwekkend. Dans en muziek onderstreepten daarbij de woorden.

Toegezongen door het gelegenheidskoor bij de uitgang werden de toehoorders vervolgens door stegen en langs tuinen geleid. Op diverse plaatsen vertelden de acteurs, gebruik makend van het natuurlijke decor, over hun ervaringen op de reis door het leven. Soms ontroerend, zoals de speler die in een aangrijpende scène aangaf dat zijn lente pas in zijn 27ste levensjaar kon beginnen, het jaar dat hij “uit de kast” durfde te komen.

Maar ook hilarisch zoals bij de spelers op de dijk, worstelend met de grasmaaier tussen het ontluikende groen en de opborrelde lentekriebels. De afwisseling met dans en muziek was prettig in balans, de zon en de geweldige sfeer in het oude Zuiderzeedorp deden de rest.

Onder leiding van professionals zijn er bij de deelnemers aan dit project voor ouderen weer veel nieuwe en verrassende talenten naar boven gekomen. Er bleek oog voor detail gezien de kleur groen in al zijn gradaties waar men in gekleed was. Hoewel de jaren beginnen te tellen, lieten dansers zien nog over een grote souplesse te beschikken.

Bewonderenswaardig waar men met hulp en door samenwerking ook op latere leeftijd nog toe in staat is. Maar ook om in een kort tijdsbestek vanuit het niets tot dit creatieve resultaat te komen. Volgend jaar staat “De Zomer” op het program; weer een thema om vol verwachting naar uit te kijken, als deelnemer én als toeschouwer!

Gezien; zaterdag 27 augustus Kolhorn.
Regie; Caroline van Veggel en Eva Krammer
Muziek/koor; André Jansen
Dans; Eva Rolsma
Vormgeving; Gea Wolfslag
Techniek; Jauwk Ras