SCHAGEN - Het Rode Kruis is het grootste humanitaire netwerk ter wereld. Met al meer dan 150 jaar ervaring in het helpen van mensen in nood van groot tot klein. Vrijwilligers bij het Rode Kruis leveren een belangrijke bijdrage. Ze helpen bij het evacueren van slachtoffers, bieden medische ondersteuning en doen er alles aan om kwetsbare mensen beter voor te bereiden op noodsituaties. Verder weg in het buitenland, maar ook dichtbij in Nederland zoals in de gemeente Schagen. Het EHV-team in Schagen is op zoek naar nieuwe vrijwilligers die klaar staan om te helpen als dat nodig is.

De 22-jarige Liam Hoep uit Anna Paulowna is één van de vrijwilligers van het EHV-team in Schagen. ‘Ik werk in de zorg. Met de kennis die ik heb, wil ik graag nog meer mensen helpen’, zegt hij. Liam is actief als hulpverlener op evenementen. Daarnaast is hij aangemeld bij het burgerhulpnetwerk Ready2Help. ‘Het liefst werk ik op grote evenementen als Paasvee in Schagen of Zandstock in ‘t Zand. Het spreekt me aan dat het Rode Kruis in heel Nederland actief is’. Liam helpt dan ook graag in andere regio’s mee. Zo was hij in coronatijd actief in Purmerend en Heiloo om daar coronapatiënten te ondersteunen. ‘Ik word er blij van als ik mensen kan helpen en gerust kan stellen’. Liam maakt deel uit van een groep van ruim 30 vrijwillige hulpverleners. ‘Het is leuk dat we met een gemixte groep werken, van jong tot oud. Met elkaar zijn we maatschappelijk betrokken en willen we echt mensen helpen en tot steun zijn’.

Vrijwilliger Carla Kroon uit Schagen kan dat beamen. Zij is 10 jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis, afdeling Schagen. ‘Het begon ermee dat ik een EHBO-cursus wilde volgen.

Dat maakte me enthousiast om als vrijwilliger bij het Rode Kruis aan de slag te gaan’. Carla ondersteunt als hulpverlener graag op sportevenementen zoals de fietscross of triathlon in Schagen’. Dit jaar meldde ze zich aan om te helpen bij het verkeersexamen voor de basisscholen. Maar door de coronacrisis ging dat niet door. ‘Jaarlijks ondersteun ik bij ongeveer vijf evenementen. Daarnaast volg ik iedere maand EHBO-lessen. Op die manier ben ik zo goed mogelijk voorbereid’.

Het EHV team van afdeling Schagen biedt vrijwilligerswerk voor af en toe, maar ook voor meerdere uren of zelfs dagen per week. Je kunt hulp bieden met een noodhulpteam bij een ramp, ongeluk, evacuatie of crisis, maar bijvoorbeeld ook EHBO en medische zorg bieden op evenementen. Het team ontmoet ook graag vrijwilligers die beschikbaar zijn voor af en toe een project. De Facebookpagina www.facebook.com/rodekruisschagen/ biedt een kijkje in de ondersteuning die het team biedt. Aanmelden als vrijwilliger kan door contact op te nemen met Iet van den Berg via ietvandenberg@rodekruis.nl of telefoon 06 – 2726 3348.