BERGEN - De laatste tijd wordt er veel geschreven over het gevaar van kwallen en pietermannen in de Noordzee. Iedereen heeft vast wel eens kwallen zien liggen aan het strand, maar een pieterman??

Door met IVN-gidsen te gaan korren in de Noordzee kun je meer te weten komen over deze dieren en het naadje van de kous over die „gevaren”,

maar ook andere bijzondere dieren ontdekken. Misschien vangen we wel weer een zeeanemoon zoals ook recent is gebeurd.


Korren wordt gedaan met een groot sleepnet dat met behulp van een lang touw vanaf het strand over de zeebodem wordt getrokken.

Na een "trek" wordt het net geleegd in een grote bak. Deskundige IVN gidsen geven dan uitleg over wat er zoal gevangen is.

Elke vangst is weer anders. Dit kan variëren van verschillende wieren tot de prachtigste anemonen en vissen. Het lijstje van de recente vangsten bestaat uit: pieterman, allerlei platvissen (tongetjes, scholletjes, tarbot, schar), haringen, sprotjes, spieringen, garnalen, zeeforel, zeenaalden, heremietkreeften, zeepissebedden, zee-anemonen en verschillende prachtige kwallen.

Zondag 20 augustus (zoals elke derde zondag van de maand) wordt er om 10 uur weer gekord vanuit het IVN gebouw "Parnassia".


Het duurt ongeveer 2 uur en kost 2,50 euro per volwassene (kinderen zijn gratis). Na afloop is er gelegenheid tot limonade/koffie/thee tegen een geringe vergoeding en het bekijken van de vele interessante zaken in Parnassia.

Parnassia is te bereiken vanaf Bergen de eerste rotonde in Bergen aan Zee rechtdoor, eerste links en de bordjes Parnassia volgen.

Kijk ook op

www.ivn.nl/nkl

en facebook @ivnnoordkennemerland .