CALLANTSOOG - Tijdens de drukte van Koningsdag liepen wij door de duinen van het Zwanenwater. Je hoorde de stilte en rust en in de verte het ruizen van de zee. Natuurmonumenten organiseerde deze interessante excursie afgelopen zaterdag. Met een groep van bijna 20 geïnteresseerden liepen we bijna drie uur door het afwisselende gebied onder leiding van twee ervaren gidsen. De excursie was zeer goed bezet.

Midden in het Zwanenwater liggen de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa. Wij liepen westelijk langs het Eerste Water door de bosjes en duinen. De gids verstelde ons dat in de loop van de 18e eeuw het meer ontstond door stijging van het grondwater en regenwater dat bleef staan achter de zeereep. Op deze dag konden we niet om het eerste meer heen lopen door de hoge waterstand.

Tijdens het lopen hoorden wij dat in 1972 Natuurmonumenten het Zwanenwater aankocht. Daarvoor was het bezit van de familie v.d. Pol die het gebruikte als jachtgebied. Om de link met Koningsdag te leggen, vertelde de gids dat zowel prins Hendrik als prins Bernard kwamen jagen in het Zwanenwater voor 1972. De sporen van het voormalige jachtterrein vind je nog steeds terug in het landschap of in het dennenbos.

Voor het zien van vogels moet je echt in het Zwanenwater zijn. Er broeden jaarlijks meer dan 75 soorten en het gebied ligt op de route van talloze trekvogels. Die vinden in de duinmeren voedsel en rust. Deze tijd van voorjaar hoor je heel veel vogels zoals de rietzanger, koekoek of kleine karekiet die uit het zuiden zijn teruggekeerd. Wij zagen oa de boompieper, bergeneenden en de zeldzame zomertaling. Daarnaast zagen we tientallen aalscholvers onderweg naar hun kolonie bij het Eerste Water.

De eerste orchis bloeit inmiddels en was makkelijk te vinden langs het wandelpad. De komende weken zullen er nog veel meer verschillende orchissen gaan bloeien. De tweede helft van de route wandelden we van de paden af langs de duinvalleien waar we verschillende vlinders, insecten en zelfs kikkers tegenkwamen. (Dit is alleen toegestaan onder leiding van een gids of boswachter). Zo kom je op heel bijzonder plekken met mooie uitzichten.

Het hele jaar door organiseert Natuurmonumenten excursies in het Zwanenwater. Een excursie is zeer de moeite waard!