CALLANTSOOG - Ga op zaterdag 18 november mee met boswachter en vogelkenner Joris en spot vanaf de duintoppen en vanuit de vogelkijkhutten de wintergasten in natuurgebied het Zwanenwater. Kom, ook als beginnende vogelaar, genieten van allerlei ‘vreemde’ vogels tijdens deze exclusieve excursie. Je mag van de paden tijdens deze ontdekkingstocht en komt zo in delen van het Zwanenwater die alleen toegankelijk zijn tijdens excursies.


Vanuit de broedgebieden in het hoge noorden vliegen in de herfst miljoenen wintergasten naar ons land. In het Zwanenwater liggen twee grote, ondiepe duinmeren met rondom moerassen en rietvelden. De rust, ruimte en het water trekken tienduizenden vogels aan. Wil je deze wintergasten eens van dichtbij zien? Kom ze dan bekijken vanuit de vogelkijkhutten in het Zwanenwater.

Eenden soorten zoals kuifeend, tafeleend, krakeend, smient, grote zaagbek, nonnetje druppelen vanaf oktober al binnen. Ook soorten als koperwieken, kramsvogels en kiekendieven komen in de wintermaanden weer terug naar ons land en zijn regelmatig te spotten in het Zwanenwater.

Op ontdekking met de vogelexpert boswachter Joris

Ga mee op ontdekkingstocht met onze boswachter Joris, een echte vogelexpert. Wandel door delen van het Zwanenwater die alleen toegankelijk zijn tijdens excursies en kijk samen vanaf duintoppen en vanuit vogelkijkhutten of en hoe je de verschillende soorten kunt herkennen. De boswachter neemt een telescoop mee, waarmee je de vogels van veel dichterbij kan bekijken dan met je eigen verrekijker.

Koud geworden na deze vogelkijktocht? Onder het genot van een kop soep kun je je opwarmen in de werkschuur. Dan is er ook tijd genoeg om aan boswachter Joris alle vragen te stellen die je altijd nog eens had willen stellen aan een boswachter.

Donatie voor het Zwanenwater in de prijs inbegrepen

Met je deelname aan de excursie doneert je 50 euro en draag je zo bij aan het toegankelijk houden van de unieke drijvende vogelkijkhut in het Zwanenwater. Het vlonderpad naar deze vogelkijkhut en de tijdens een storm kapot gewaaide schermen langs het pad zijn dringend aan vernieuwing toe. Natuurmonumenten is een inzamelingsactie gestart hiervoor.

Meer informatie over de excursie en aanmelden kan via de website van Natuurmonumenten: www.nm.nl/agenda/zwanenwater.