DIRKSHORN - De laatste palen van acht starterswoningen die de komende tijd moeten verrijzen aan de Spoetnikweg in Dirkshorn zijn vanmiddag de grond ingeslagen. Drie jaar geleden begonnen jongeren voorzichtig actie te voeren voor meer betaalbare woningen in het dorp.

"We zijn begonnen met een handtekeningenactie", vertelt Rens Zuurbier, een van die nieuwe huiseigenaren. "Ik krijg hier een hoekwoning en een tuin op het zuiden, helemaal perfect." Via de dorpsraad werd uiteindelijk de gemeente bereikt. Vorig jaar kwam er vaart in de zaak. "Ze hebben aangegeven dat er te weinig woningen waren. We hebben daarna vaart gezet achter het zo snel mogelijk realiseren van dit project", zegt wethouder Jelle Beemsterboer.

Energieneutraal
"We bouwen hier acht energieneutrale woningen voor starters", vertelt bouwer Theo Wever. De woningen worden bijvoorbeeld gebouwd zonder gasaansluiting.

"Ik ben 26 en het wordt wel eens tijd dat ik het huis uit ga", lacht Axl Stam, één van de andere aanstaande bewoners, "Ik tennis hier, ik voetbal hier, mijn vrienden wonen hier: een groot deel van mijn leven speelt zich hier af. Dit is een mooie kans om op het eigen dorp te blijven wonen."

Geluk
Onder de laatste paal die de grond ingaat, werpen de nieuwe huiseigenaren muntjes. Dat moet geluk brengen. "De nieuwe huizen en hun jonge eigenaren zijn winst voor Dirkshorn", zegt Stam. "Ik denk dat het belangrijk is dat jeugd van onze leeftijd behouden blijft voor het dorp."

Buurtfeest
In maart moeten de woningen klaar zijn. Drie jaar knokken voor een eigen huis betaald zich uit, vindt Rens Zuurbier. "We zijn er heel erg blij mee. Uiteindelijk belanden we met heel veel vrienden in één wijk. Dat is zeker leuk. Dat kan wel eens een mooi buurtfeestje worden."