NEDERLAND - Bij doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden op elf locaties in Nederland zijn sommen geld gevonden. Tevens is beslag gelegd op onder meer voertuigen, onroerend goed en gegevensdragers. 

Het Team High Tech Crime van de politie startte dinsdagmiddag met de doorzoekingen. Dit gebeurde in het witwasonderzoek 26Sassenheim onder het gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM). Hierbij staat het leveren van ‘crypto-gsm’s’ centraal: geprepareerde BlackBerry of Android smartphones waarmee alleen versleuteld kan worden gecommuniceerd. Er is tot nu toe 1 aanhouding verricht.

De doorzoekingen vonden plaats in de Noord-Hollandse gemeenten Amsterdam, Huizen, Koggenland en Zandvoort en in het Flevolandse Almere en Zeewolde. Ook de FIOD en Functioneel Parket zijn erbij betrokken voor de inbeslagname van de boekhouding bij twee administratiekantoren.

Witwassen

De politie en het Openbaar Ministerie treden hard op tegen mensen die criminelen/criminele organisaties (digitaal) ondersteunen of faciliteren. Zij worden vervolgd voor witwassen en hun criminele vermogen wordt afgepakt. Het is niet voor het eerst dat er een onderzoek plaatsvindt naar de handel in gecrypte gsm’s en diensten aan de onderwereld. Dat gebeurde april vorig jaar ook in het omvangrijke onderzoek 26DeVInk naar het Nijmeegse bedrijf Ennetcom.