TUITJENHORN - De dierenambulance van Schagen/Hollands Kroon moet noodgedwongen auto's aan de kant houden door een gebrek aan vrijwilligers. Sinds twee weken is de hulp voor gewonde dieren en zwerfdieren teruggebracht naar noodhulp. "Als het zo doorgaat moet de gemeente maar overstappen op een volledig betaalde organisatie."

Dringende oproepen, werven op markten, niets heeft tot nu toe geholpen om de dierenambulance van Schagen en Hollands Kroon aan vrijwlligers te helpen. "Het werk is gewoon niet te doen met maar vijf vrijwilligers. We zetten regelmatig mensen van het asiel in, die dan dubbele diensten moeten draaien," vertelt Christl Rodink van de dierenambulance en dierenasiel in Tuitjenhorn.

"Het is roeien met de riemen die we hebben. Politie en gemeentewerken springen bij waar mogelijk en we vragen melders of zij de dieren zelf kunnen brengen. De gemeente is verantwoordelijk voor het ophalen van gewonde dieren en zwerfdieren. Misschien wordt het tijd om over te stappen op een volledig betaalde organisatie, zonder vrijwilligers."

Oplossing
Rodink benadrukt dat de dierenambulance 24/7 bereikbaar is voor advies, maar alleen in noodgevallen uit zal rijden. "In veel gevallen zijn mensen begripvol en brengen ze de honden of katten naar ons toe of rijden ze zwakke vogels direct naar de vogelopvang. Vaak zijn ze dichterbij een oplossing dan ze denken."