SCHAGEN - Als je ouder wordt is het moeilijk om te accepteren dat niet alles meer even gemakkelijk gaat. Bewegen wordt moeilijker, met als gevolg dat je minder beweegt. Te kort bewegen maakt je nog minder mobiel. De kans op vallen wordt groter. Je komt minder de deur uit. Dan ligt de eenzaamheid op de loer. Beweging draagt altijd bij aan een gezonder leven. In the Spo(r)tlight: Mevrouw Ton-Groeneweg. De valpreventiecursus ‘In Balans’ kwam bij haar als geroepen.

Met een versleten heup dacht Mevrouw Ton nooit meer achter de rollator vandaan te komen. Die gedacht maakte haar behoorlijk somber. Met een hoop doorzettingsvermogen, stoppen met roken én met de valpreventiecursus ‘In Balans’ is ze nu weer mobiel en zit ze veel beter in haar vel.

Steviger in de schoenen
Mevrouw Ton kreeg de tip van haar dochter om deze cursus te gaan doen. ‘In Balans’ is een beweegprogramma waarmee een enorme verbetering van de spierkracht en evenwicht bereikt kan worden. De kans om te vallen wordt daarmee kleiner. Deelnemers staan steviger in hun schoenen en verbeteren hun conditie, zodat een actiever dagelijks leven binnen handbereik komt.

Na afloop een bakkie doen
“We zijn op een inloopmorgen in het Posthuis in Middenmeer voor het eerst in aanraking gekomen met de cursus ‘In Balans’. Met een mooi klein groepje hebben we de cursus gevolgd. We zijn gestart bij de voetbalclub hier in Middenmeer. Nu zitten we bij Fysiofit. Het is heel gezellig. Na afloop gaan we altijd nog een bakkie doen.”

Ook theorie
Mevrouw Ton had een versleten heup én een vaatvernauwing. Na een zwaar jaar is dat uiteindelijk opgelost. Meer beweging deed de rest. “Ik ben in oktober geopereerd aan mijn heup. Ik was al een paar keer gevallen. Toen mijn dochter mij tipte ben ik meteen mee gaan doen. Eerst kregen we drie theorielessen. Daar kregen we ook een prachtig theorieboek bij. Daar staat heel veel in. We begonnen met simpele oefeningen op een stoel. Hoe ga je zitten? Waar moet je rekening mee houden als je ouder wordt?”

Water knoeien
“Na drie lessen met het boek erbij gingen we flink oefenen. In tien weken kregen we 2 keer per week les. We waren heel fanatiek en de oefeningen werden ook steeds leuker! Zo moesten we eens zo snel mogelijk van het ene naar het ander lichtgevende schijfje lopen. Maar de lichtjes gingen steeds aan en uit. We hebben zo gelachen! Ik dacht; hard lopen doe ik nooit meer. Zegt die docent: “Jullie hebben toch allemaal vandaag hard gelopen!” Ook moesten we lopen met een blad met bekers water en dan over een plankje stappen. Ontzettend leuk!”

Rollator blijft in de schuur
Om te demonstreren hoe ze vooruit is gegaan houdt Mevrouw Ton trots haar been omhoog. “Maar dit kon ik niet meer hé! Ik liep met een rollator en dan nog heel moeilijk. Ik dacht dat ik nooit meer van dat ding zou afkomen. Alles zat vast. Massage hielp ook niet. Ik was zo somber. De arts leek wel uitbehandeld.” Met een grote dosis doorzettingsvermogen heeft Mevrouw Ton dit uiteindelijk doorbroken. “Ik ben gestopt met roken, anders zou ik m’n been verliezen. En ik ben met deze cursus meer gaan bewegen. En nu fiets ik weer! Ik doe weer lekker zelf de boodschappen. Ik kom vaker de deur uit en heb meer contacten. Ook in de groep leef je met elkaar mee. Die rollator staat in de schuur en daar blijft hij ook! Ik heb mijn onafhankelijkheid terug!”

Meer informatie
In september starten er weer een nieuwe cursussen ‘In Balans’. Deze cursussen zijn in Slootdorp en Kreileroord. Meer informatie over de cursus ‘In Balans’ kunt u krijgen bij Sanne Melching, van Team Sportservice Schagen; smelching@teamsportservice.nl, 0224 - 214 774, jouw.teamsportservice.nl/schagen. U kunt ook kijken op https://jouw.teamsportservice.nl/schagen/nieuws/inbalans/

Ook In The Spo(R)tlight?
Team Sportservice Schagen is altijd op zoek naar mooie verhalen van mensen die iets bijzonders hebben met sport en beweging. Ken u iemand die u wilt voorstellen voor de rubriek In The Spo(R)tlight? Stuur een mailtje naar sembakker@teamsportservice.nl. Dan komen we graag langs voor een interview en een foto. jouw.teamsportservice.nl/schagen.