OUDESLUIS/ZIJPE - Dit jaar wordt op zondag 16 oktober 2022 voor de vijfde maal de Zijper Molendag georganiseerd.

Dan zullen alle poldermolens van de Zijpe draaien en zijn de molens ook van binnen te bekijken. Alle negen poldermolens zijn deze dag geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Dit jaar zal bij op de Zijper Molendag Molen P in het zonnetje worden gezet. We willen hierbij het molenpad naar de Molen P officieel openen.
De formele opening zal s‘ochtends worden gehouden om 11.00 uur bij Molen P, Korte Ruigeweg 47 te Oudesluis door de vrijwillige molenaar: Cees Mens samen met de voorzitter van de Zijper Molens, Piet Marees. Ook de bewoners van Oudesluis zijn hierbij nadrukkelijk uitgenodigd.

De molen P staat aan en ten zuidoosten van de Ooster Egalementsloot, 500 m ten noordwesten van de Korte Ruigeweg. De Molen staat midden in het veld langs de Egalementsloot en was niet goed bereikbaar. Om een goed toegankelijk Molenpad te realiseren is een profiel breedte van 3,5 meter gemaakt. Ook om de bereikbaarheid voor gehandicapten mogelijk te maken. De Molen P is nu ook voor hulpdiensten goed bereikbaar. Dit is ook van belang als er meer bezoekers komen. Tenslotte is er een aantrekkelijk in het landschap passend houten toegangshek geplaatst.

De gemeente heeft de grond verwerven t.b.v. stichting De Zijpermolens. De Zijpermolens hebben het pad aangelegd en zullen het onderhoud verrichten. Met steun van het programma De Kop werkt en de Rabobank is het Molenpad gerealiseerd.

Het Molenpad is onderdeel van het Dorpsontwikkelingsplan van Oudesluis. Door de aanleg van het Molenpad naar Molen P kan een mooie rondwandeling worden gemaakt.
Ook zijn parkeerplekken en fietsenstallingen nabij de waterberging aangelegd om het voor bezoekers aantrekkelijk te maken een wandeling door het gebied te maken.
Speerpunten in de dorpsontwikkeling zijn ook meer recreatieve mogelijkheden. De Molen P hoort hierdoor meer bij de culturele identiteit van Oudesluis, als doel van de recreatieve wandeling en kunnen bezoekers de Poldermolen, die een Rijksmonument is, makkelijker bereiken. Ook de Zijper Molen fietsroute van 30 km kan nu ook de Molen P aan doen.

Het thema van deze dag: “ Recreatieve routes”, per voet, fiets en ook over water.

De negen Zijper Poldermolens en ook de molen van het Hoogheemraadschap Noorderkwartier zijn overigens het hele jaar te bezichtigen wanneer de molen draait of de vlag uit hangt (vaak op zaterdag, maar ook door de week) zijn de molens te bezichtigen, dan zijn de vrijwillige molenaars aan het werk.

Molen D
Grote Sloot 414, 1751 LM Schagerbrug
Molenaar: Abel van Loenen

Molen P
Korte Ruigeweg 47 GN Oudesluis
Molenaar: Cees Mens


Molen P-V
Korte Belkmerweg 36 1756 CC 't Zand
Molenaar: Fred Bakker

Molen O-T
Korte Belkmerweg 10, 1756 CB 't Zand
Molenaar: Ron Brommer

Molen O-N
Ruigeweg 101A 1751 HH Schagerbrug
Molenaar: Hessel Bakker

Molen N-M
Parallelweg 11 1753 EE Sint Maartensvlotbrug
Molenaar: Piet Scheerman

Molen N-G
Grote Sloot 153 1752 KJ Sint Maartensbrug
Molenaar: Piet Mosch

Molen Z-G
Grote Sloot 103 1754 JC Burgerbrug
Molenaar: Willem Blom