WEST-FRIESLAND - Tijdens de 8e editie van de Ronde van de Westfriese Omringdijk stapten zondagochtend bijna 2000 deelnemers op de fiets. Vanaf de vier startlocaties Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Kolhorn kozen de fietsers voor een route van 135 km over de hele dijk of over deeltrajecten van 50 of 80 km. Na het bereiken van de finish, werd in een ontspannen sfeer nagenoten van deze editie.

Om zoveel mogelijk fietsers te laten genieten van de Ronde van de Westfriese Omringdijk, was er ook de mogelijkheid om op de dag zelf in te schrijven. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Veel fietsers besloten op het laatste moment om mee te doen aan het fietsevenement. Met af en toe een regenbui, een klein windje en gelukkig ook genoeg zon, was het een typische Hollandse zomerdag. Het maakte de uitzichten over het Markermeer des te spectaculairder.

De Grôte Daikboekel
Om 8.00 uur precies stonden grote groepen race- en toerfietsers klaar bij de vier startlocaties. De langste afstand, bijgenaamd De Grôte Daikboekel, voerde de deelnemers over de hele Omringdijk, die op sommige plaatsen wel vijf tot zes meter boven het landschap uitsteekt. Deelnemers aan de korte afstanden, over een deel van de Omringdijk, kregen onderweg de gelegenheid om van alles te bekijken. Hoogtepunten op de routes waren onder andere de karakteristieke strijkmolens van Rustenburg, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, vuurtoren 'de Ven' bij Andijk en het prachtige oude Kasteel Radboud in Medemblik.

Onderweg bij de diverse verzorgingsposten werden de deelnemers in de watten gelegd. Om de Westfriese ervaring compleet te maken deden deelnemers hier nieuwe energie op met heerlijke lokale versnaperingen. In een rustiger tempo dan de fanatieke racefietsers werd op de gezellige posten een stempel gehaald, zodat uiteindelijk bij de finish de medaille in ontvangst kon worden genomen.

Goede doel: Stichting De Westfriese Molens
Het goede doel van de Ronde van de Westfriese Omringdijk is Stichting De Westfriese Molens. Stichting De Westfriese Molens is eigenaresse van veertien molens binnen de West-Friese Omringdijk en heeft als doel deze molens in goede, maalvaardige staat te houden. Meelmolen De Lastdrager behoeft dringend restauratie en dit jaar is het wat dat betreft zo ver. De deelnemers van de Ronde van de Westfriese Omringdijk hebben voor dit goede doel een bedrag van ruim € 1.400 opgehaald.

Organisator Le Champion en de vrijwilligers kijken terug op een zeer geslaagd evenement. De volgende editie van de Westfriese Omringdijk wordt gereden op zondag 12 juli 2020.