SCHAGEN - De klassen van basisschool de Ark en peuterschool ’t Hummeltje zijn sinds kort voorzien van 100% gerecyclede vuilnisbakken om het afval volledig te scheiden. In groep 7/8 zijn plastic verpakkingen zelfs helemaal niet meer welkom. Het initiatief om afval te scheiden kwam van een groepje bovenbouwleerlingen tijdens het project Energy Challenges. Schoolleider Tjallina Liebregts: “Als school heb je een voorbeeldfunctie. De boodschap is: alles wat we kunnen bijdragen, heeft impact.”

Afval scheiden is geen gemeengoed op basisscholen. Scholen worden gezien als bedrijven en betalen daardoor per afvalstroom. Het scheiden van afval is daarmee een kostbare aangelegenheid. “Ook wij scheidden tot voor kort alleen het papier”, vertelt Liebregts: “Natuurlijk brachten we het belang van het tegengaan van voedsel- en papierverspilling wel bij, maar we willen ook het goede voorbeeld geven. Dus investeerden we in goede bakken van gerecycled materiaal en zijn we in de klas gestart met uitleggen welk afval in welke bak moet.” De leerlingen van groep 7/8 vonden dat ze nog wel een stapje verder konden gaan en namen het initiatief om plastic uit de klas te bannen. Leerkracht Helmuth de Wit: “We zijn de uitdaging aangegaan om de bakken voor rest- en plastic afval zo leeg mogelijk te houden. Dat betekent geen pakjes drinken en voorverpakte etenswaren meer mee naar school, alleen trommeltjes, bekers en bidons.” Liebregts vindt dat bewustwording niet vroeg genoeg kan beginnen: “Ook bij de peuters scheiden we het afval. Voor jongere kinderen is dat best wennen. De hoop is dat de kinderen het afval scheiden thuis voortzetten en er zo een olievlek ontstaat. Zo wees mijn dochter haar oma een aantal jaar geleden terecht toen zij plastic in de verkeerde afvalbak wilde wegwerpen.”

Nieuwbouw
Duurzaamheid is hét thema van het ontwerp voor het interieur en exterieur van het nieuwe schoolgebouw waar basisschool De Ark en kinderopvang ’t Hummeltje volgend schooljaar samen verdergaan als IKC De Ark. Liebregts vertelt enthousiast: “De plannen voor het groene schoolplein en de circulair ingerichte binnenruimte krijgen steeds meer vorm. IKC De Ark wordt dé plek waar kinderen leren over duurzaamheid. We hebben maar één aarde en daar moet je zuinig op zijn, dat willen we onze kinderen meegeven. Kinderen zien het nieuws over het klimaat en wíllen ook daadwerkelijk iets bijdragen. Als je alle kleine acties bij elkaar optelt heb je wel impact. Dat geeft een goed gevoel.” IKC De Ark biedt opvang en onderwijs van 07.15 tot 18.15 uur vanuit een gemeenschappelijke pedagogische en didactische visie. Geïnteresseerden kunnen zich nu al aanmelden en meegroeien naar het nieuwe gebouw via ark@kopwerk.nl