TUITJENHORN - Bij campingpark De Bongerd in Tuitjenhorn zijn ze wel klaar met de lege staanplaatsen. Grote boosdoener is de regel dat de gezamenlijke sanitairgebouwen nog niet open mogen. "Waarom mag dat bij ons niet?", klinkt de simpele vraag van uitbater Peter Vriend.

Die vraag stelde hij dan ook in een open brief aan minister-president Mark Rutte, de veiligheidsregio Noord-Holland Noord en burgemeester Marjan van Kampen van Schagen. "Waarom mogen kledingwinkels, supermarkten en bouwmarkten open zijn, terwijl bij ons de veel minder drukke sanitairgebouwen dicht moeten blijven?"

Vanuit een financieel oogpunt is de eis van Vriend niet gek te noemen. "Normaal gesproken staat de camping helemaal vol in de meivakantie. Nu is slechts vijf procent bezet." De tijden zijn volgens de vrijetijdsondernemer dan ook 'zwaar' en 'onzeker'.

Geheel zonder maatregelen wil het campingpark de wc's en douches niet opengooien. "We zullen waarschijnlijk de helft van de voorzieningen openen." Zo zit er tussen ieder wc-hokje een leeg hokje. Idem bij de douches en wastafels. Daarnaast zullen er bij iedere ingang desïnfecterende middelen staan en zal er bij sommige gebouwen één looprichting gelden.

Mocht er een duidelijk antwoord komen vanuit één van de aangeschreven overheden, snapt Vriend compleet dat het te vroeg is om de maatregelen af te schalen. "Mocht de overheid het ons niet uitleggen, dan gaan we maandag na de meivakantie onze sanitairgebouwen beperkt openstellen."

Hij maakt wel duidelijk dat hij het liever niet zo ver laat komen. "Als er een duidelijk antwoord komt, dan zullen wij ons gewoon aan de gedragsregels houden. Zie het dan ook niet als een klaagzang, maar meer als een wake-upcall. We zijn erg blij met de maatregelen van de overheid en de snelheid waarmee wordt gehandeld."