SCHAGEN - In gemeente Schagen wonen naar schatting 12.000 mantelzorgers. Niet iedereen is er zich van bewust dat ‘ie mantelzorger is. Laat staan dat hij of zij hulp inroept om het zorgen wat lichter te maken. Daar wil het Mantelzorgcentrum verandering in brengen met de campagne: ‘Mantelzorger, weet jij alles wat je moet weten?’

De meeste mantelzorgers zorgen uit liefde voor hun naaste. Hun rol is zo gegroeid toen hun partner, ouder, kind, broer, zus of andere dierbare ziek werd. Dat proces gaat vaak geleidelijk en ongemerkt komen er steeds meer taken bij. De administratie, het huishouden, het zorgen, ze doen het allemaal naast hun rol als partner, dochter, zoon of vriend. Op het moment dat het teveel wordt, is het vaak te laat.

Het liefst preventief
Het Mantelzorgcentrum ondersteunt mantelzorgers. De meeste mantelzorgers die aankloppen bij het Mantelzorgcentrum, ervaren de zorg als zwaar. Het Mantelzorgcentrum ziet dat wanneer mantelzorgers in een vroeg stadium om hulp vragen, zij het zorgen langer volhouden. Directeur Yuri van den Bogaerde: “Wanneer je net mantelzorger bent, dan komt er zoveel op je af. Je moet van alles verwerken. Om hulp vragen is dan wel het laatste waar je mee bezig bent. Met deze campagne roepen we mantelzorgers op om juist wel hulp te vragen. Het is er, dus maak er vroegtijdig gebruik van!”

Wat doet het Mantelzorgcentrum?
Het Mantelzorgcentrum is de gids voor mantelzorgers. De ondersteuning vanuit het Mantelzorgcentrum zorgt ervoor dat mantelzorgers hun energie en balans versterken, behouden of terugkrijgen. Dat doen we op allerlei vlakken, bijvoorbeeld het coachen van mantelzorgers, om om te gaan met hun situatie, of het helpen bij regeltaken, zoals het aanvragen van huishoudelijke hulp. Daarnaast organiseren we meerdere cursussen en activiteiten voor mantelzorgers. Verder bieden we diverse mogelijkheden van respijt, waardoor de mantelzorger even vrij heeft van de zorg.

Neem contact op met het Mantelzorgcentrum
Het Mantelzorgcentrum is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur op 0224 – 74 50 59. Mailen kan altijd via info@mantelzorgcentrum.nl Op www.mantelzorgcentrum.nl vinden mantelzorgers meer informatie. De diensten van het Mantelzorgcentrum zijn gratis. Inschrijven kan via www.mantelzorgcentrum.nl/aanmelden, mantelzorgers ontvangen dan de maandelijkse nieuwsbrief met handige tips en activiteiten.