TUITJENHORN - In bibliotheek Tuitjenhorn is tot 13 november een expositie te zien met schilderijen van Nico de Roo en bijzondere urnen van keramiste Gerdien Noordeloos.

Kunstenaar Nico de Roo woont in Tuitjenhorn. Zijn schilderijen komen voort uit de dingen die hij om zich heen ziet. Bepaalde onderwerpen komen steeds terug in zijn werk: stillevens, ruïnes van oude beschavingen, mensen en dieren . Hij houdt ervan om dicht bij de zichtbare werkelijkheid te blijven. Hij wil iets niet fotografisch naschilderen. Hij probeert afstand scheppen tot datgene wat hij ziet en probeert daar een draai aan te geven, een lichte vervorming. Het onderwerp is uiteindelijk slechts een uitgangspunt dat hem in staat stelt een voorstelling te maken dat boven het onderwerp uitstijgt.

Bijzondere urnen
Gerdien Noordeloos uit Tuitjenhorn maakt urnen van keramiek in haar atelier De Zeelt in Beeld. Ze houdt van experimenteren met glazuren en oude stooktechnieken. In de vitrine van de bibliotheek toont zij wat er qua vorm en afwerking mogelijk is: glazuur, raku glazuur, naked raku met ingebrande paardenharen en pitfire. Elke urn is uniek.

Noordeloos: “We denken liever niet na over de dood. Maar iedereen krijgt er tijdens zijn of haar leven mee te maken. Of het nu je favoriete huisdier is of je geliefde, verlies maakt onderdeel uit van het leven. De vroege Romeinen gaven hun doden een plaats in huis onder de haard, die daarmee de heiligste plek in huis werd. De doden maakten deel uit van een sterke voorouderverering, waren het middelpunt van rituelen en werden regelmatig voorzien van spijs- en drankoffers. Tegenwoordig maken we de keus: cremeren of begraven. Daarnaast kan er gekozen worden voor een standaard of sobere nagedachtenis of een meer persoonlijke. Er is wat dat betreft veel mogelijk. Het bewaren van as na een crematie gebeurt bijna vanzelfsprekend in een urn, waarbij evenals bij een grafsteen of grafornament voor een persoonlijke vormgeving kan worden gekozen.”

De tentoonstelling is te zien tijdens de openingsuren van de bibliotheek aan de Oostwal 6 in Tuitjenhorn. Zie voor meer informatie: www.kopgroepbibliotheken.nl.