CALLANTSOOG - Ontdek op 21 mei tijdens een excursie niet alleen de prachtige natuur, maar ook de historische verhalen van het Zwanenwater. Het Zwanenwater wordt al 50 jaar beheerd en beschermd door Natuurmonumenten. De geschiedenis van het gebied gaat echter honderden jaren terug en is net zo bijzonder als de natuur van het gebied.

In 2023 heeft Natuurmonumenten het Zwanenwater 50 jaar in eigendom en beheer. Dankzij 50 jaar uitgekiend natuurbeheer veranderde dit unieke duingebied van een verruigd jagersdomein in een natuurparel van internationale allure. En vormen de duinen, heide, graslanden, moerassen, bosjes, poeltjes en duinmeren nu een leefgebied met een grote verscheidenheid aan planten en dieren.

Maak kennis met bijzondere plant- en diersoorten
Het natuurgebied Zwanenwater is bijzonder door de grote verschillen in leefomstandigheden op een relatief kleine oppervlakte; hoog – laag, droog – nat, warm – koud, zonnig – schaduwrijk. Er zijn duinen, heide, graslanden, moerassen, bosjes, poeltjes en duinmeren. Door de grote verschillen in leefomstandigheden en leefomgevingen komen er heel veel verschillende planten diersoorten voor; zandhagedis, rugstreeppad, blauwborst, baardman, 12 soorten orchideeën, parnassia, dop- en struikheide, heivlinder en heidelibel... om er een paar te noemen. Een aantal van deze soorten ga je vast zien tijdens de excursie.


Historie van jachtdomein
Ook komt je te weten hoe het voorkomen van die soorten samen hangt met het beheer door Natuurmonumenten. Wat deed en doet Natuurmonumenten om het Zwanenwater te beschermen en behouden voor de toekomst? Ontdek ook hoe de natuur van nu samenhangt met de geschiedenis en het vroegere gebruik van het Zwanenwater; Het gebied was privéjacht- en recreatieterrein van de Haarlemse industrieel, Marie Prosper Theodore Prévinaire, en later van zijn dochter Eugenie en haar man, Jonkheer Charles Frederik van de Poll. Deze geschiedenis is nog terug te zien aan de aangelegde bosjes met spar, aangelegde drinkpoelen en de “punter” slootjes. Luister naar de verhalen over en bekijk de foto’s van jagers die fazanten schoten, dames in prachtige jurken die in bootjes rondvoeren en bezoekers die met lepelaars op de foto gingen.

Wie jarig is trakteer! 50% korting
Laat je verrassen door de uitgestrekte en gevarieerde natuur en de unieke historische verhalen van het Zwanenwater. Je komt op plekken waar je anders niet mag komen. Ter ere van het 50 jarig jubileum krijgen leden van Natuurmonumenten 50% korting op excursies in het Zwanenwater.
Meer informatie en aanmelden: www.nm.nl/agenda/zwanenwater