SCHAGEN - Maandag 29 augustus gingen alle kinderen in regio Noord na een lange zomervakantie weer vol energie naar school en peuterschool. Bij Kindcentrum De Ark kreeg deze dag een speciaal tintje. Daar openden onderwijs en kinderopvang Kappio de deuren van hun prachtige nieuwe locatie aan de Vincent van Goghlaan. De dag begon met een feestelijk moment. De oudste leerling Violette en de jongste peuter Milou knipten samen een lintje door, waarmee het kindcentrum werd geopend. Alle ouders konden een kijkje nemen onder het genot van een kop koffie en wat lekkers.


Duurzaamheid

Opvallend aan dit gebouw zijn de natuurlijke elementen en de circulaire keuzen in het kader van duurzaamheid. De echte boomstammen vormen de steunpilaren van het dak. Aardappelkistjes worden gebruikt voor opslag. De strakke nieuwe meubels zijn afgewisseld met opgeknapte Marktplaats vondsten. De krukjes in de grote middenruimte zijn gemaakt van gerecyclede petflessen. Duurzaamheid is verweven in het onderwijs. Zo staan er ook goede bakken van gerecycled materiaal en weten de kinderen, groot en klein, welk afval in welke bak moet.

Eyecatcher

De grootste eyecatcher is het mooie overdekte buitenlokaal dat direct in verbinding staat met het nog verder te ontwikkelen groene schoolplein. Het buiten lesgeven wordt verder geïntensiveerd. Natuureducatie verzorgt De Ark uiteraard buiten, maar bijvoorbeeld ook een rekenles. Zittend in de buitenkring of spelenderwijs. De combinatie met beweging geeft extra plezier én stimuleert de hersenen.

Speel-leerplein

In dit nieuwe kindcentrum zijn de ruimtes van de kleuters en peuterschool en kinderopvang van Kappio naast elkaar gesitueerd. Zij maken gebruik van hetzelfde speel-leerplein, waardoor zij elkaar ontmoeten en van elkaar leren in bijvoorbeeld de themahoeken en bouwhoeken.

Ondertussen worden kinderopvang en onderwijs steeds verder geïntegreerd. De samensmelting betekent een gemeenschappelijke pedagogische visie en een doorgaande leerlijn. Het spel- en leeraanbod wordt op elkaar afgestemd.