'T ZAND - Wat is dat voor een bos in de polder tussen de bollenakkers grenzend aan een industriegebied? Al meer dan 400 jaar oud en in het verleden werden er eenden gevangen. Nu worden er vogels geringd.


Midden in het bos ligt een plas voor de eenden. Hoe het werkt? Je kunt er zondag 16 april met een gids van Landschap Noord-Holland een kijkje nemen.

Vernuft en stilte in de eendenkooi bij 't Zand

Je loopt een korte afstand tussen de rietschermen door naar de kooiplas, zodat de eenden niet schrikken. Vanachter het kijkscherm kun je het natuurlijke gedrag van de eenden in stilte bekijken.

In de kooiplas zijn stal-eenden die weer andere eenden aantrekken. Daar zitten soms heel bijzondere soorten tussen. Rondom de kooiplas liggen vier vangpijpen.
Hoe dat werkt met het vangen van eenden, ga je met eigen ogen zien. De vogels worden tegenwoordig geringd voor wetenschappelijk onderzoek.

Voorjaar

In het voorjaar is in het bos dat aan de eendenkooi grenst ook te genieten. De bomen en planten lopen uit. Het bos is een oase voor vogels, vlinders en vleermuizen.

Deze excursie is ook heel leuk voor kinderen.

Wanneer: zondag 16 april 2023 van 14:00 tot 16:00 uur

Vertrekpunt: Eendenkooi 't Zand; Korte Bosweg 47A; 1756 CA 't Zand

Verdere informatie en reserveren via www.gaatumee.nl