DEN HELDER - De Koninklijke Marine opent op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 juni van 9.00 tot 17.00 uur haar poorten voor het grote publiek.  Het evenement valt dit jaar samen met Sail Den Helder, waardoor de marinehaven in Den Helder vol ligt met zowel met moderne marineschepen, als authentieke Tall Ships.
 
Dit jaar staan de Marinedagen in het teken van beleven. Nog meer dan andere jaren kunnen de bezoekers ervaren wat de marine doet en hoe het is om bij de marine te werken. Het terrein is ingedeeld in vier clusters: nationale taken, internationale missies, maritieme instandhouding & ondersteuning en kennis & innovatie.
 
Waan je in de wereld van een Marinier
In het Mariniers Compound wanen bezoekers zich in de wereld van een marinier. Het kamp is opgezet zoals ze dat ook doen op uitzending, bijvoorbeeld in Afghanistan. Bedwing de klimtoren, zoef van de tokkelbaan of stap op de ski’s.  Bezoekers kunnen zich laten camoufleren als een van de zeesoldaten en rijden in kleine rupsvoertuigen.
 
Geschikt of ongeschikt?
Op het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. Tromp  komen bezoekers aan boord via een fitstraat, waar hun conditie wordt getest. Vervolgens is de marineman of marinevrouw in spé verantwoordelijk voor de veiligheid op de navigatiebrug, kunnen ze koken bij de logistieke dienst en slapen in een hut.
 
Op de laatste twee steigers  uitkijkend over de haven is het Marine Activiteitenkamp. Dit is een waar paradijs voor de kinderen. Hier kunnen zij in het zand zoeken naar explosieven en ze aangekleed als brandweerman of -vrouw een echt brandje blussen.
 
 
Er is veel meer…
Altijd al een militaire drone vliegend van dichtbij willen zien? En wil je weten hoe 3D scannen en printen echt in zijn werk gaat? Helemaal achter op de marinehaven, omringd door een groot hek vind je het cluster maritieme instandhouding en ondersteuning waar dit allemaal te zien en beleven is! Ook zijn er  verschillende miniworkshops te volgen: hout/bouwtechniek; metaaltechniek; motortechniek; graveren en fijn schilderen.
 
Nieuwsgierig geworden?
Op de hoogte blijven van alle activiteiten? Download dan de Koninklijke Marine evenementen app (http://onelink.to/89uvqw). Hierin staat de meest up-to-date informatie, zoals programma en plattegrond van zowel Marinedagen als Sail Den Helder.
Voor meer informatie en actuele berichten kunnen bezoeker ook terecht op www.defensie.nl/marinedagen of via twitter op @Kon_marine, www.facebook.com/Koninklijke.Marine en Instagram #marinedagen.