SINT-MAARTEN - De Zwerm is afgelopen vrijdag genomineerd voor de TechniekTrofee 2020 in de categorie ‘Beste idee’. Wetenschap & Techniek op de basisschool helpt leerlingen om al op jonge leeftijd hun talenten te ontdekken. Steeds meer basisscholen gaan er daarom mee aan de slag. Sinds 2014 bestaat de TechniekTrofee die dit jaar voor de zesde keer wordt georganiseerd. Hiermee worden basisscholen die W&T in hun onderwijs (willen) verankeren, in het zonnetje gezet.

De Zwerm in Sint Maarten laat de kinderen met verhalend onderwijs nadenken over échte vraagstukken. De school heeft gekozen voor een voortgaand project op basis van verhalend onderwijs voor groep 1 tot en met 8. Een verhaal dat zich ontwikkelt aan de hand van filmpjes en vraagstukken, zonder einde. Er komen steeds nieuwe plotwendingen en steeds nieuwe vraagstellingen. Zo hopen wij langzaam maar zeker een nieuwe stad te bouwen, waarin onderzoek en ontwerpen, techniek, wetenschap en duurzaamheid een belangrijke rol spelen.

Het uitgangspunt van het verhaal is een eiland, waarop een man woont die een grote toestroom aan nieuwe bewoners verwacht. Maar er zijn nauwelijks voorzieningen en voedsel. En het wordt winter. Met zijn handen in het haar vraagt hij de kinderen in een introductiefilmpje om hulp. Hoe kunnen we binnen groenten kweken? Hoe telen we groente voor zo een grote groep mensen? En hoe zetten we de beperkte hoeveelheid water duurzaam in? Uiteraard komt ook de huisvesting van de nieuwe bewoners aan bod. En de energievoorziening. Al met al komen allerlei wetenschappelijke en technische vraagstukken aan de orde die door de kinderen gedurende het hele jaar worden opgelost en ontwikkelt.

Een korte impressie…De kinderen uit de midden- en bovenbouw gaan voor de eerste vraag van de man met elkaar op onderzoek uit naar de verschillende mogelijkheden voor het binnen kweken en telen van voedsel. Zij maken een ontwerp dat zij gaan presenteren aan een jury. Die kiest een aantal ontwerpen uit om verder te ontwikkelen met hulp van ouders en het bedrijfsleven. Denk hierbij aan kweekkarren met led-verlichting, auto’s die op zonlicht kunnen rijden met een plant, aquaponic, enzovoort.
De kinderen in de onderbouw doen onderzoek naar gezonde voeding. Op school worden er voedingslessen gegeven door een diëtist, de rijdende groenteboer wordt uitgenodigd op school en er worden bedrijven in de buurt bezocht om een mooie koppeling te maken naar de ‘echte’ wereld.

Op 29 januari 2020 wordt de winnaar bekend gemaakt