SCHAGEN - Als laatste gekozen worden bij een teamspel. Niet goed durven balanceren op zo’n smalle evenwichtsbalk. Bang zijn als de bal gegooid wordt. Voor niet alle kinderen is sport en bewegen zo vanzelfsprekend. Die kinderen hebben een extra zetje nodig. Met Club Extra helpt Team Sportservice deze kinderen. Het programma voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar start dinsdag 18 mei in Schagen en donderdag 27 mei in Warmenhuizen.

In het programma bekijken twee gymleerkrachten samen met het kind wat wel en niet bij hem past. “Ze gaan echt samen op zoek naar een leuke en passende sport of beweegactiviteit. En het moet een plek zijn waar het kind zich veilig voelt en mag zijn wie die is”, licht Esther de Vries van Team Sportservice Club Extra in Warmenhuizen toe. “Daarbij zijn het MRT-docenten (motorisch remedial teaching, red.), dus die weten heel goed waar een leerling extra hulp nodig heeft op dit gebied.”


Buitenspel staan

Sommige kinderen voelen zich letterlijk ‘buitenspel’ staan en worden onzeker van klasgenoten die lenig zijn of heel goed kunnen voetballen, hockeyen of turnen. “Lid worden van een vereniging of club staat dan mijlenver van ze af. En dat is jammer, want er is echt voor iedereen wel iets wat past”, weet de buurtsportcoach.


Gymmen nu wel leuk
Ook Lilian (10) weet dat als geen ander. Ze deed eerder mee met het programma. “Ik vond gymmen nooit zo leuk. Ik was altijd een beetje bang in de les. Maar nu heb ik dat niet meer. Ik vind het veel leuker.” Esther de Vries: “We horen dat vaker. We proberen dit soort kinderen over hun angst heen te helpen door in kleine groepen te werken, zodat ze niet verdrinken in een grote klas tijdens de gymles. Zo krijgen ze langzaam maar zeker meer zelfvertrouwen.”
‘Ik heb vriendinnetjes gemaakt’ Lilian is nog geen lid van een sportclub, maar ze zoekt nu samen met haar ouders verder naar wat ze leuk vindt. “Ik heb in ieder geval wel al een paar vriendinnetjes gemaakt in deze gymlessen”, vertelt de 10-jarige enthousiast. Esther: “Dat vinden we ook al een hele mooie stap. Lekker zelf kiezen wat je leuk vindt. Plezier in bewegen blijft het belangrijkste.”

Samenwerking kinderprofessionals
De onderliggende reden van niet goed mee kunnen komen in de gymles kan van alles zijn. Daarom is er een samenwerking gezocht met andere kinderprofessionals. Zo bekijkt een kinderfysiotherapeut of er motorisch iets aan de hand is met het kind. Een kinderdiëtist gaat in op een gezonde leefstijl, voor het hele gezin. Want overgewicht kan een oorzaak zijn om angstig te zijn of niet makkelijk te bewegen. En een opvoedadviseur helpt ouders met vragen over bijvoorbeeld faalangst, luisteren, grenzen stellen en brutaal gedrag.

Stapjes vooruit
Het programma duurt zeven weken met iedere week een andere activiteit. Er zijn ook twee voorlichtingsbijeenkomsten voor ouders tijdens de sportles van het kind. “We kijken vooral naar wat het kind kan. Dat is het uitgangspunt. Zo gaan de kinderen steeds een stapje verder vooruit. En we vragen een grote rol van de ouders. Zij zijn van groot belang voor het slagen. Stimuleren, motiveren, die taak is weggelegd voor ouders of verzorgers.”

Meedoenpas gratis
De zeven lessen in Warmenhuizen zijn buiten bij basisschool Hogeven in Warmenhuizen, steeds van 14.45 tot 15.30 uur. In Schagen komen de kinderen naar de Groeneweghal, acht keer achtereen op dinsdag van 14.30 tot 15.30 uur.

De kosten bedragen 8 euro voor het hele traject, kinderen die een Meedoenpas van de gemeente Schagen hebben of in de Meedoen-regeling vallen van Hollands Kroon hebben gratis toegang tot de lessen.

Wie interesse heeft in het programma Club Extra in Warmenhuizen kan contact opnemen met Esther de Vries via edevries@teamsportservice.nl. Wil je meer weten over de lessen in Schagen, neem contact op met Rina Blondeau via rblondeau@teamsportservice.nl of 0224-214774. Lees meer op de site.