DIRKSHORN - The Amazing Stroopwafels bestaat uit Wim Kerkhof (contrabas, toetsen en zang), Rien de Bruin (gitaar, accordeon en zang) en Arie van der Graaf (elektrische gitaar). De band gaat al ruim vier decennia mee en speelt nog steeds op plekken waar het directe contact met het publiek voorop staat. Zoals bij VVO-Dirkshorn op zaterdag 14 oktober.


Wim Kerkhof en Fred Piek geven in 1979 de aanzet. Omdat er in twee talen gezongen wordt besluiten ze ook voor een tweetalige naam te kiezen: The Amazing Stroopwafels. Nog hetzelfde jaar komen Wim Kerkhof, Arie van der Graaf, Koos Pakvis op basgitaar en drummer Louis Debij erbij. Ook multi-instrumentalist Rens van der Zalm schuift geregeld aan.

In 1980 ontstaat er ophef als Ome Kobus, de tweede single van het debuutalbum die stijgt in de hitlijsten, wordt geboycot. De tekst ‘Ome Kobus heeft zijn linkerbeen verloren’ wordt als discriminerend gezien tegenover gehandicapten.

Een jaar later verschijnt de tweede lp met de tweetalige ballad Oude Maasweg die net als de Stroopwafels zelf de tand destijds heeft doorstaan en nog steeds als evergreen geldt. De band ontpopt zich als echte live act die zich vooral vermaakt in kleine zalen.

Het 25-jarig bestaan wordt in 2004 gevierd met bijzondere optredens. Er volgt zelfs een heuse theatertour die in 2007 een vervolg krijgt. Een onderzoek uit 2008 plaatst de band als een van de sterke culturele merken van Rotterdam. Voor velen zijn The Amazing Stroopwafels Rotterdamser dan de Euromast.

Ook nu nog gaat het om een van de meest optredende maar ook onderschatte Nederlandse bands die door de jaren heen ook veranderde van samenstelling. De afwisseling van speelplekken, van straat tot huiskamer, van café tot theater, wordt als zeer inspirerend ervaren. Het enthousiasme waarmee gemusiceerd wordt is onveranderd groot. En wat The Amazing Stroopwafels zelf betreft, gaat het trio ermee door totdat deze bezetting erbij neervalt.

De band speelt op uitnodiging van VVO zaterdag 14 oktober om 20.30 uur in dorpshuis De Kastanjeboom, Dorpsstraat 15, Dirkshorn. Toegangskaarten kosten € 12,00. Reserveren kan via e-mailadres vvo33@ziggo.nl