TUITJENHORN - In de bibliotheek in Tuitjenhorn verzorgt de Historische vereniging Harenkarspel van 30 juni tot 20 augustus een schitterende expositie over de geschiedenis van het schrijven en het schrijfgerei. Van ganzenveer, inktpotjes, fraaie inktstellen en antieke kroontjespennen tot potloodhouders, griffels en pennenbakken. Daarbij worden eveneens oude handgeschreven documenten, ansichtkaarten en poëziealbums uit de vorige eeuw tentoongesteld. Dat ze al die tijd bewaard zijn gebleven bewijst eens te meer; wie schrijft die blijft!

Geschiedenis van het schrijven
In de middeleeuwen leerde men schrijven op een ‘wastafel’, een houten plankje dat bedekt werd met een laagje was. De letters werden in de was gekerfd met een metalen pen (de stylus). Met de platte kant van de stylus kon de was weer gladgestreken worden. Als je dat onder de knie had dan kon je aan de slag met ganzenveer en inkt.

Vanaf de 18e eeuw werd het schrijven geoefend met lei en griffel. Een lei is een klein schoolbord waar met je met de griffel op kon schrijven. Het geschrevene kon met een nat sponsje worden uitgeveegd en zo kon je weer met een schone lei beginnen.

Rond 1900 oefenden kinderen eerst met potlood. Bij voldoende vaardigheid ging je over op de kroontjespen, die in een inktpot werd gedoopt. Na het schrijven werd de pen schoongemaakt met de inktlap. Vanaf eind 1960 werd de kroontjespen vervangen door de balpen en de vulpen. Hiermee verdween ook het sierlijke schoonschrift van de kroontjespen.

De expositie is tot 20 augustus gratis te bekijken tijdens de openingstijden van de bibliotheek. De actuele openingstijden en de adresgegevens zijn te vinden op www.kopgroepbibliotheken.nl.