De SportAdviesRaad Schagen, voetbalvereniging S.R.C. en voetbalvereniging Schagen hebben samen met wethouder Ben Blonk opdracht gegeven aan HB adviesbureau uit Alkmaar om snel onderzoek te doen naar de schadelijkheid van rubbergranulaat op de kunstgrasvelden in Schagen. Binnen een week moet de uitslag bekend zijn.

Dit is besloten na onderling overleg tussen de SportAdviesRaad Schagen, de twee voetbalverenigingen en de wethouder.

Eén advies wordt alvast gegeven: om na het sporten te douchen.  Het RIVM geeft dit advies ook. De verenigingen die kunstgras hebben, zijn hierover geïnformeerd. Zij worden zeer goed op de hoogte gehouden door de KNVB. Het douchen na sporten op kunstgrasvelden  is een richtlijn. Deze richtlijn is vanaf het eerste moment geldig bij kunstgrasvelden. De verenigingen zijn daarvan op de hoogte.

In eerste instantie wilde wij het landelijk onderzoek afwachten. Tijdens het overleg met voetbalverenigingen en de SportAdviesraad zijn wij tot een ander inzicht gekomen; om met spoed zelf het onderzoek te eisen. Omdat de quickscan binnen een week uitslag geeft, wil de wethouder niet wachten op het landelijk onderzoek. De scan geeft ook de resultaten van de individuele velden weer en geen algemeen beeld.

“Met zijn allen zorgen we ervoor dat de jeugd gezond en veilig opgroeit. Sport is daarin een belangrijke factor”, zegt wethouder Blonk. Mede daarom willen de verenigingen snel weten hoe schadelijk het rubbergranulaat uit autobanden in feite is.

Niet overal

Genoemd rubbergranulaat wordt niet overal in de gemeente gebruikt. In feite slechts op een paar velden. Cruyffcourt heeft géén rubbergranulaat, maar korrels die niet van gerecyclede autobanden komen. Onder speeltoestellen en op schoolpleinen in Schagen liggen goedgekeurde gecertificeerde rubberen tegels, die aan alle normen voldoen.

Het RIVM benadrukt over het rubbergranulaat dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Toch wil ook minister Schippers dat het RIVM meer onderzoek doet naar het sporten op kunstgras. Ze wil voor het eind van het jaar weten hoe gevaarlijk dat precies is voor sportende kinderen. De verenigingen, SportAdviesRaad en wethouder Blonk willen dus sneller. Ondanks het eigen onderzoek willen wij straks ook de uitslag van het landelijk onderzoek ontvangen, zodat wij ook in de toekomst van dezelfde informatie uit kunnen gaan.

Zodra de uitslag van het Schager onderzoek naar de schadelijkheid van rubbergranulaat binnen is, maken wij dit bekend.