SCHAGEN - De gemoederen liepen hoog op in de eerste week van Schagen on Ice, toen een groepje baldadige jeugd en vrijwilligers van de schaatsbaan met elkaar in conflict kwamen. De burgemeester, de jeugdconsulent van het wijkteam en het bestuur van Schagen on Ice staken de koppen bij elkaar om te zorgen dat de laatste twee weken van de schaatsbaan gezellig verlopen. De afgesproken aanpak is simpel: een goed gesprek, een schone lei en zero tolerance , met gebiedsverbod bij overtreding.

Burgemeester Marjan van Kampen was ‘not amused’ door alle commotie rond de schaatsbaan. “Schagen is een enorm gezellig stadje en de ijsbaan is jaarlijks een prachtig evenement voor jong en oud,” zegt ze, “We zijn met z’n allen toch zeker wel in staat om het gezellig te houden? Dit lossen we samen op.” In een gesprek met Milo Kroone en Michiel de Haan, van het bestuur van Schagen On Ice, liet ze weten bereid te zijn strenge maatregelen toe te passen, als eerst alle partijen proberen er samen uit te komen. “Onze wijkteamconsulenten hebben goed contact met jongeren en hebben al eerder conflicten helpen oplossen op een constructieve manier. Werkt dat niet, dan treden we streng op en geven we de jongeren een gebiedsverbod voor drie weken. Dat betekent dat ze met oud en nieuw ook niet in het centrum kunnen komen. We moeten de jongens een kans geven om zich te beteren, maar het moet duidelijk zijn dat je je niet straffeloos kunt misdragen, en al helemaal niet tegenover vrijwilligers, die zich inzetten voor zo’n mooi evenement!” Toch vertrouwt de burgemeester erop dat het niet zo ver hoeft te komen: “Ik heb heel veel vertrouwen in het oplossend vermogen van onze gemeenschap.” Aldus Van Kampen.

Tweede kans

Het eerste gesprek tussen een kleine vertegenwoordiging van de jeugdgroep, de schaatsbaan en de jeugdconsulent van het wijkteam heeft inmiddels plaatsgevonden. Het bestuur van de stichting Schagen on Ice is voorzichtig positief over de uitkomst. Milo Kroone, bestuurslid, zegt: “Onze vrijwilligers zijn best geschrokken van het gedrag van de jongeren; ik vind het dus vooral belangrijk dat zij er vertrouwen in hebben. Er waren nu weinig jongeren uit de groep bij het gesprek aanwezig. Maar van degene die er waren vond ik het wel dapper dat ze kwamen opdagen. Het gesprek verliep goed; een goede eerste stap, maar nog niet voldoende. Daarom komt er een tweede gesprek, waar een groter deel van de jongerengroep bij aanwezig moet zijn.” Toch heeft het gesprek voldoende vertrouwen gegeven om de openingstijden weer te normaliseren. Kroone: “Een schone lei is de afspraak, dus we geven het ook echt een tweede kans. Maar zero tolerance is wel het devies. Daar zijn we duidelijk over geweest en de burgemeester ook.”