SCHAGEN - Nog dit voorjaar verwijderen wij 130 iepen aan de Andries Dekkerweg in Waarland. De bomen leveren een gevaar op voor fietsers en het autoverkeer. “Het straatbeeld zal hierdoor tijdelijk veranderen, maar als we nu niet ingrijpen is het straks niet meer veilig om als automobilist of fietser over deze weg te rijden”, aldus wethouder Sigge van der Veek.

Onderzoek
Uit het stabiliteitsonderzoek dat onlangs door Boomadviesbureau De Groot uit Veenendaal is uitgevoerd, blijkt dat 24 bomen niet stevig meer staan. Het advies was om deze bomen op korte termijn te verwijderen. Deze bomen zijn inmiddels verwijderd. Daarnaast adviseerde het boomadviesbureau om ook de overige bomen te verwijderen. De reden hiervan is dat ook deze bomen waarschijnlijk instabiel worden en een gevaar gaan opleveren.

Kweekfout
Die instabiliteit van de iepen heeft alles te maken met een term in de bomenkwekerij: ‘uitgestelde onverenigbaarheid’. Dit hebben sommige Nederlandse iepen die na 1960 zijn geplant. De term geeft aan dat de bomen erg instabiel zijn. Want ze zijn niet goed gekweekt. De oorzaak ligt in het enten bij bepaalde onderstamcombinaties. Bij het enten wordt een deel van een plant (de ent) vastgemaakt op een deel van een andere plant (de onderstam). Vaak ter verbetering (veredeling) van de plant. Dat ging hier niet goed. Na vele jaren blijken beide boomsoorten toch niet goed samen te groeien. Hun groei is ‘onverenigbaar’ en dat zie je niet meteen, maar ‘uitgesteld’. Het probleem ermee is dat een boom jarenlang na de aanplant zomaar kan omwaaien. Hiervan is sprake bij de bomen aan de Andries Dekkerweg. Daarom werd ook het stabiliteitsonderzoek gehouden. Omdat de kans groot is dat ook de andere iepen instabiel worden en dit onvoorspelbaar is, verwijderen we ze preventief. De bomen laten staan zou onverantwoord zijn, de weg wordt intensief gebruikt door fietsers en autoverkeer.

Nieuwe bomen
Door het verwijderen van de iepen verandert het straatbeeld. Mensen kunnen dat als onprettig en onwennig ervaren. Wij planten daarom verschillende soorten iepen in het najaar terug. Maar ook het fietspad, dat nu veel last heeft van de wortels die het pad opdrukken, wordt opnieuw aangelegd. Zodat mensen hier ook weer fijn op kunnen fietsen.