De logistieke sector in Nederland is gigantisch. Honderdduizenden personen werken in deze branche. Als chauffeur natuurlijk, maar bijvoorbeeld ook in de magazijnen. Deze sector is voortdurend in beweging en de technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo ook. Verschillende processen worden geautomatiseerd en het wordt steeds veiliger, toch zijn er veiligheidsrisico’s binnen deze branche. Mede hierdoor wordt er tegenwoordig door steeds meer logistieke bedrijven om een VCA gevraagd. Wat is dit precies? En waarom wordt er om een VCA gevraagd?
Wat is een VCA precies?
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat een VCA precies is. Waar staat deze afkorting voor en voor wie is het? VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (Checklist Aannemers). Dit certificaat heeft als doel om de werkvloer veiliger te maken. Hoe haal je dit certificaat? Een VCA certificaat kun je halen door middel van een VCA examen. Dit examen kun je doen op verschillende locaties in het land. Hoe bereid je je voor op dit examen? Er zijn verschillende manieren. De meeste mensen kiezen voor een cursus. Dit is een cursus van een dag en aansluitend maak je gelijk het examen. Een andere manier is volgen van e-learning. Door het maken van online oefenexamens bereid je je zelfstandig voor op het examen.
Onveilige situaties
Een VCA is vooral toepasselijk in branches waarin er veel kans is op gevaarlijke situaties. Denk bijvoorbeeld aan de industrie, de bouw of bijvoorbeeld de schoonmaaksector. Tegenwoordig wordt dit certificaat ook steeds vaker gevraagd in de logistieke sector. Bij de logistieke sector denk je misschien niet gelijk aan gevaarlijke en risicovolle situaties, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Er kan van alles fout gaan natuurlijk. Denk bijvoorbeeld aan een ongeluk op de weg, op het water of natuurlijk in het magazijn. In menig magazijn worden steeds meer machines gebruikt en dit is natuurlijk niet zonder risico’s. Kortom, een VCA certificaat is geen overbodige luxe in deze branche.
Is een VCA verplicht in de logistieke branche?
Wellicht gaat er nu een bepaalde vraag door je hoofd: Is een VCA verplicht in de logistieke branche? Een VCA is geen wettelijke verplichting, wel is het iets wat werkgevers in bijvoorbeeld de logistieke branche kunnen eisen en dit gebeurt tegenwoordig steeds meer. Zo worden mensen met een VCA sneller aangenomen dan mensen zonder VCA. Daarnaast is het een certificaat dat in veel branches, waaronder de logistieke branche, aanbevolen wordt. Veiligheid is natuurlijk een van de belangrijkste dingen op de werkvloer.