SCHAGEN - De SP is fel tegenstander van de nieuwe plannen van Connexxion voor het busvervoer in Noord-Holland Noord. Daarbij moeten vijf buslijnen plaats maken voor een belbus-systeem. Via internet en op straat zijn tot nu toe 1200 handtekeningen ingezameld die het verzet van de SP moeten ondersteunen.

Gisteravond lieten gemeentebesturen en Statenleden zich in Schagen bijpraten door Connexxion en de Provincie over de toekomst van het busvervoer vanaf de zomer van 2018. Voor de lijnen die verdwijnen komt een bel- en appsysteem terug waarmee reizigers passend vervoer kunnen bestellen. Een rit kan 30 minuten van te voren worden besteld. De vervoerder neemt daarbij een kwartier speling om ook eventuele andere reizigers in de buurt te kunnen oppikken.

Lees ook: Provincie: 'reizigers tevreden over de bus, wel meer klachten'

"Openbaar vervoer is een publieke voorziening maar we willen niet meer met lege bussen gaan rijden", vertelt Lucas Stassen van Connexxion. "Dat is zonde van de capaciteit en het milieu. Met 'Overal Flex' willen we de mensen op maat gaan bedienen. En dat is inderdaad een verandering en daar zullen mensen aan moeten wennen." Maar volgens de SP is het alternatief niet afdoende. "Ik reis als Statenlid door heel Noord-Holland Noord met de bus", zegt Marnix Bruggeman. "Maar ik moet toch niet elke keer hoeven bellen als ik met de bus mee moet?"

Meer petities

Naast die van SP zijn er nog meer petities gestart, ook in de gemeente Bergen werden bijvoorbeeld al handtekeningen ingezameld. En in de regio Schagen en Den Helder werd door scholen geprotesteerd tegen het verdwijnen van lijn 152 waar veel scholieren gebruik van maken. "We zijn blij dat ze nu hun geluid laten horen. Nu kunnen we er nog iets aan doen. We zijn dan ook in gesprek met die scholen. Ik ben er positief over dat we er uit komen", zegt Stassen.

Gemeentes en andere organisaties hebben nog tot 2 december de tijd om hun visie te geven op de nieuwe plannen. In januari neemt de Provincie dan een besluit. De SP in de Provinciale Staten wil daar niet op wachten en wil op 27 november, tijdens de Commissie Mobiliteit, nog een debat over het nieuwe busvervoer in de regio.