Visio, het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, houdt donderdagmiddag 1 december van 14.00 tot 16.00 uur een spreekuur in de CultuurHoek van bibliotheek Schagen. Iedereen kan langskomen voor advies of het uitproberen van hulpmiddelen. Reserveren is niet nodig en de toegang is gratis.

Het spreekuur is bedoeld voor volwassenen en kinderen die zelf slechtziend of blind zijn, maar ook mensen die professioneel of persoonlijk bij iemand met een visuele handicap betrokken zijn kunnen met vragen bij Visio terecht.

In Nederland krijgen jaarlijks duizenden mensen te maken met blijvende slechtziendheid of blindheid. Vaak gaan mensen pas op latere leeftijd slechter zien. Dit kan zorgen voor verminderde activiteit en een grotere afhankelijkheid van anderen. Sommige mensen zijn slechtziend of blind vanaf de geboorte. Ook kan het gezichtsvermogen langzaam achteruit gaan of kan het iemand acuut overkomen. Dat levert verschillen op in de manier waarop een visuele beperking beleefd wordt en welke vragen er spelen.