SCHAGEN - Leerlingen van groepen 5 en 6 van basisscholen in gemeente Schagen proberen lelies te kweken in een potje van ‘Hollandse Tijden’. De mooiste lelies winnen een prijs. Donderdagmiddag 13 april worden de potjes uitgedeeld op vijf scholen. Op 17 juni worden alle lelies in één bloemenzee neergezet op het plein in Callantsoog.

Het is voor de kinderen wel een bijzonder project, dat past in ‘met de klas de boer op’ van de LTO-KAVB. Omdat in deze regio veel bloembollen worden geteeld, wil de land- en tuinbouworganisatie dat de basisschoolleerlingen kennis maken met potlelies. Het is ook een mooie gelegenheid voor gemeente Schagen en ondernemers om het nieuwe logo van de kustplaatsen te introduceren. ‘Hollandse Tijden’ staat op de potjes.

Wedstrijd

Elk kind krijgt drie potjes met een lelie, die ze zelf mogen planten en thuis verzorgen. De mooiste pot leveren de kinderen in juni in. De lelies worden dan gekeurd door een deskundige jury. De beste klas wint een prijs: een dagje uit naar ‘land van Fluwel’ in Sint Maartenszee. De mooiste worden ook tentoongesteld. Het tweede potje mag naar een goed doel, bijvoorbeeld een verzorgingshuis. Het derde potje met lelie mag het kind zelf houden. Ook gaat er een actie lopen op facebook, waar de leukste foto’s een kans maken op een prijs. Bij de tentoonstelling, op 17 juni, 11.00 uur op het plein in Callantsoog, zal wethouder Jelle Beemsterboer de prijzen uitreiken. Alle kinderen die meedoen, worden daarvoor uitgenodigd en worden getrakteerd op een pannenkoek bij ‘De Foyer’ in Callantsoog.

Wat zijn Hollandse Tijden?

Zoals krijtrotsen bekend zijn van de Engelse kust, is Nederland bekend om het polderlandschap achter stranden en blonde duinen. Bijna nergens in ons land zie je dat sterker dan aan de kust bij Petten, Sint Maartenszee, Callantsoog en Groote Keeten. Het is hier zo typisch en kenmerkend voor ons land, dat wie hier komt onze kust kan beleven als ‘Hollandse tijden’. De ondernemers uit de kustdorpen bundelen zich om die identiteit uit te stralen. Met zijn allen. Met steun van de gemeente. Met een sterke eigen identiteit kun je namelijk veel meer bezoekers trekken. Het hele project om de ondernemers goed te laten samenwerken, om hen uitingen te doen vinden die Hollandse Tijden uitstralen, het aanbod hierop af te stemmen en ook de gemeentelijke besluitvorming; dat is project Hollandse Tijden. Nadere informatie en het laatste nieuws staat op de pagina Hollandse Tijden.