NOORD-HOLLAND - Het Rode Kruis roept familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om tijdens warme dagen extra op hen te letten. Slechts een op de vijf Nederlanders zou volgens de organisatie geregeld vragen of oudere familieleden extra hulp nodig hebben vanwege de warmte.

Bij hitte lopen ouderen het risico op uitdroging en oververhitting. Ze zoeken zelf ook wel naar verkoeling, maar dat blijkt soms lastig. "Onze moeder heeft in huize Agnes twee uur lang in de douchecel gezeten, omdat het daar wat frisser is", vertelden Maria en Joke Melker eerder.

Bij het verzorgingstehuis in Egmond aan Zee hingen destijds geen zonweringen meer voor de ramen, waardoor het snikheet werd. Familieleden voerden vervolgens actie om het tehuis beter in te richten tegen de warmte.

Genoeg drinken en luchtige kleding
Het huis koelhouden is belangrijk, beaamt het Rode Kruis, daarnaast is het belangrijk om in de gaten te houden of oudere familieleden voldoende drinken. Ze zouden niet zo snel een dorstprikkel ervaren, terwijl ze eigenlijk zo'n twee liter water per dag moeten drinken om de hoeveelheid vocht op peil te houden. Bovendien raadt de organisatie aan om te controleren of hun kleding luchtig genoeg is.

Bij ouderen die zelfstandig wonen, voeren hulpverleners van het Rode Kruis warmtechecks uit. Dat gebeurt zodra het Nationaal Hitteplan wordt geactiveerd. Ze bezoeken vooral ouderen in stedelijke gebieden, omdat het daar vaak nog iets warmer is dan in landelijk gebied of aan de kust.