SCHAGEN - In stad Schagen, in en rond het Nesserpark, de Meerval en de Nes, hebben inwoners last van loslopende honden. Dat is al ruim een half jaar zo. Vooral bij speelterreinen is het probleem groot. En dat terwijl het loslopen helemaal niet is toegestaan.

In onze hele gemeente Schagen zijn loslopende honden alleen toegestaan in de aangewezen losloopgebieden. Dat is het Nesserpark niet. Sterker nog: het Nesserpark is een speelweide. In een speelweide zijn honden in zijn geheel NIET toegestaan. Niet los en niet vast. Dit is te lezen in artikel 2:57 lid 1 onder a van de algemeen plaatselijke verordening (APV). De APV is te vinden op www.overheid.nl

Een loslopende hond poept zonder toezicht. Wie ruimt het dan op? Dat moet hun baasje doen. Ook als de hond is aangelijnd. Veel mensen nemen daarom al een plastic zakje mee bij het uitlaten. Voor wie het nog niet wist: het is in de gehele gemeente Schagen verplicht de uitwerpselen van de hond op te ruimen. Dit staat ook in de APV (artikel 2:58 lid 1). De enige eigenaren die hiervan ontheven zijn, zijn baasjes van geleidehonden of sociale hulphonden.

Onze Boa’s (buitengewone opsporingsambtenaren) controleren zeer regelmatig in de genoemde omgeving in stad Schagen. Zij proberen de overlast te verminderen. Daartoe is ook dit bericht bedoeld, om de hondenbezitters te wijzen op hun plicht. Als iedereen het netjes houdt, heeft vrijwel iedereen plezier van een huisdier.