SCHAGEN - De life sciences industrie is volop in ontwikkeling. De sector biedt ruimte voor een carrière waarbij je werkt aan het doel om het leven van mensen te verbeteren. Het richt zich op de ontwikkeling van geneesmiddelen, medische apparaten, biotechnologie en meer. Heb jij een diploma in Life-Science? Dan is het aanbod voor jou erg groot! Er zijn verschillende carrière mogelijkheden en omdat de sector erg dynamisch en snelgroeiend is, kan je er eigenlijk vanuit gaan dat je werkgarantie hebt. Als je geïnteresseerd bent in een loopbaan in de Life Sciences, ben je vast benieuwd naar de verschillende banen die beschikbaar zijn. In deze blog gaan we dieper in op de diverse carrièremogelijkheden in de Life Sciences-Industrie en verkennen we enkele vakgebieden waarin je je passie voor wetenschap en gezondheid kunt nastreven.


Quality Assurance-specialist

Quality Assurance specialisten waarborgen de kwaliteit en veiligheid van producten in de Life Sciences-Industrie. Ze ontwikkelen en implementeren kwaliteitssystemen, bewaken naleving van regelgeving en zorgen ervoor dat processen voldoen aan kwaliteitsstandaarden. Talentmark omschrijft de functie als volgt: ‘’simpel gezegd bestrijkt Quality Assurance & Compliance een breed scala aan functies die er samen voor zorgen dat elk risico op ernstig falen tot een minimum wordt beperkt of volledig geëlimineerd.’’

Quality Assurance-specialisten spelen een sleutelrol in de Life Sciences-Industrie door ervoor te zorgen dat producten voldoen aan strenge kwaliteitsnormen en regelgevende vereisten. Hun doel is om de veiligheid, effectiviteit en betrouwbaarheid van producten te waarborgen. Als Quality Assurance specialist zorg je er eigenlijk voor dat de producten voldoen aan de de verwachtingen van patiënten, regelgevende instanties en belanghebbenden.

Klinisch onderzoeker

Er zijn verschillende rollen in het klinisch onderzoek. Het doel van een klinisch onderzoek is het testen van onderzoeksmiddelen. Geneesmiddelen worden eerst in het laboratorium gemaakt en onderzocht. Maar vervolgens moet het ook worden getest. Klinische onderzoeken zijn medisch-wetenschappelijke onderzoeken bij mensen. Er wordt onderzocht wat de resultaten zijn, of er symptomen zijn en of het helpt om mensen beter te laten voelen. Alle geneesmiddelen die patiënten nu krijgen zijn in klinische onderzoeken zorgvuldig onderzocht.

Laborant

Als laboratoriummedewerker zorg je ervoor dat onderzoek, analyses en tests voldoen aan de hoogste normen van wetenschappelijke expertise. Dit doe je met verschillende instrumenten. Er zijn diverse specialisatiemogelijkheden. Een Laborant kan ervoor kiezen om in chemische, farmaceutische of milieukundige laboratoria te werken. Maar er is ook vraag naar laboratoriumpersoneel in het ziekenhuis. Het werk van het laboratorium in het ziekenhuis bestaat voornamelijk uit het analyseren en testen van monsters die binnenkomen met een verzoek om diagnostiek. Wanneer de monsters binnenkomen, worden ze gecontroleerd en geregistreerd, vervolgens worden ze voorbereid voor analyse. Het type voorbereiding hangt af van de nodige methode. De tests en analyses worden uitgevoerd, en de resultaten worden formeel vastgelegd en gerapporteerd.

Medical Affairs

Medical Affairs is de link tussen de commerciële aspecten van een farmabedrijf en wetenschappelijk onderzoek. Medical Affairs houdt zich bezig met het verzamelen, beoordelen en communiceren van wetenschappelijke en medische informatie naar de externe partij toe. Dit is dus een essentieel onderdeel in de life science industrie.