SCHAGEN - In opdracht van de provincie Noord-Holland worden een parallelweg en een fietsstraat aangelegd langs de N241 tussen Schagen (vanaf de N248) en het Verlaat. Woningen langs de N241 staan straks langs die parallelweg en die fietsstraat. Daarom krijgen de huizen een ander adres.

Om een goede naam voor hun straat te hebben, nodigden de provincie en de gemeenten Hollands Kroon en Schagen alle aanwonenden uit om mee te denken. De provincie stelde ook een prijs ter beschikking: een dinerbon voor twee personen. Leuke reacties kwamen binnen en uiteindelijk zijn twee namen gekozen.

De naam voor de nieuwe wegen zijn Priggeweg en Vennikerweg. Deze namen zullen in beide gemeenten gevoerd worden.

Priggeweg

De parallelweg (oostkant van de N241) heet voortaan Priggeweg. Want deze weg ligt grotendeels op of langs de voormalige Priggedijk (of Prigdijk). Een boerderij langs dit traject herinnert ons er nog aan, die boerderij heet ‘Priggedik’. De weg loopt vanaf de N248 in gemeente Schagen tot aan het Verlaat in gemeente Hollands Kroon.

Vennikerweg

Voor de fietsstraat (westkant van de N241) is gekozen voor de naam Vennikerweg. Want aan de westkant van de Prigdijk lag voorheen een buurtschap met de naam ‘De Vennik’. Nu staat er nog een boerderij met die naam. Deze weg/fietsstraat loopt straks vanaf de nieuwe rotonde bij bedrijventerrein Witte Paal in Schagen tot aan de nieuwe rotonde bij de Oude Verlaatweg in Hollands Kroon. Het huidige fietspad vanaf de N248 tot aan de Witte Paal blijft overigens bestaan en blijft fietspad.

Twee deelnemers kwamen met deze namen, de provincie geeft hen beiden een dinerbon voor twee personen. Zij nemen hun prijs in ontvangst op maandag 24 april om 16.00 uur. De prijsuitreiking is in de kantine van camping De Rietkraag, Zandweg 6 in Zijdewind. Wethouder Theo Groot van Hollands Kroon zal namens beide gemeenten de prijs uitreiken.

Wegen in gebruik

De ingebruikname van de wegen (met huisnummers voor de woningen en bedrijven) gaat in delen, te beginnen in het noorden bij gemeente Schagen. Het nieuwe adres geldt bij elk deel dat in gebruik wordt genomen. Dit moet meteen omdat hulpdiensten de weg moeten weten. Naar verwachting is het gehele tracé klaar in de zomer van 2017.