Relatiegeschenken worden al decennialang ingezet om klanten aan een bedrijf te binden of om een gewaardeerde klant te bedanken. Als je online zoekt in webshops voor dit soort cadeaus dan kun je kiezen uit duizenden producten. Veel daarvan zijn ook nog eens geschikt om het bedrijfslogo of de bedrijfsnaam op te laten drukken, borduren of stempelen. Het kan dus een flinke klus zijn om iets uit te zoeken dat bij je bedrijf past en waar je de ontvanger ook nog eens een plezier mee doet. En dan is er natuurlijk ook nog eens het kostenaspect.

Wat is het doel van je relatiegeschenk?

Bij het maken van de keuze is het doel de eerste overweging. Wat wil je met het presentje doen? Als het gaat om een giveaway, iets dat je weggeeft bij de balie of als je je bedrijf promoot op een beurs, dan kun je kiezen voor een relatief goedkoop item. Je kunt dan bijvoorbeeld een aansteker met logo laten maken. Die zijn relatief goedkoop als je voor een standaard model gaat. Je kunt ze per enkele honderden laten maken. Op die manier kun je voorlopig vooruit en heb je voorraad voor als er zich weer een promotiegelegenheid voor je bedrijf voordoet. Voor goedkoper pennen of sleutelhangers geldt hetzelfde.

Waardering voor trouwe klanten

Trouwe klanten waar je al langer zaken mee doet die scheep je natuurlijk niet af met een simpele aansteker. Daar doe je meer moeite voor. Die verras je met mooie lange aanstekers in een luxe geschenkverpakking. Of een mooie pennenset van een bekend merk. Ook dit soort artikelen kun je van je bedrijfslogo laten voorzien. Doorgaans gebeurt dit subtiel en niet al te opvallend. Op die manier schrik je iemand niet af om het presentje ook daadwerkelijk te gebruiken. Dit gaat natuurlijk ook op voor een paraplu of een handige shopping tas. De meeste mensen willen niet over straat lopen als een soort wandelende reclame. Bij het kiezen van een relatiegeschenk voor gewaardeerde klanten en zakelijke relaties let je natuurlijk op de kwaliteit. Die mag een stuk beter zijn dan die van giveaways voor toevallige passanten of mensen die wel in je zaak komen maar geen aankoop doen.

Relatiegeschenken voor speciale gelegenheden

Relatiegeschenken zijn bij uitstek geschikt voor speciale gelegenheden. Denk aan de opening van de zaak, de opening van een nieuw pand, Kerst en andere feestdagen of een jubileum van het bedrijf. Je kunt de bijzondere gelegenheid op het presentie laten zetten bij het bedrukken. Bijvoorbeeld een aansteker of balpen met ‘Administratiekantoor Jansen 25 jaar’. Bedenk daarbij wel dat je dit soort presentjes natuurlijk maar voor korte tijd weg kunt geven. Het komt niet echt attent over om iemand in maart nog blij te maken met een koffiemok met het bedrijfslogo in kerstsfeer. Die laatste kun je dan wel weer bewaren tot december. Kerst komt immers elk jaar terug.