PETTEN - In oktober organiseert Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) een serie interessante lezingen in het Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee in Petten. De lezingen vinden plaats op vier dinsdagmiddagen en gaan over diverse thema's zoals het ontstaan van de Schoorlse duinen, van klimaatverandering tot klimaatadaptatie, de kerken van Petten en het verhaal van de Westfriese Omringdijk. De lezingen zijn gratis.

Op dinsdag 1 oktober vertelt Pim Weeda, natuurgids uit Hargen, over zijn onderzoek naar het ontstaan van de Schoorlse duinen. Waar komt het zand vandaan en waarom zijn deze duinen zo hoog en breed? Ook komt het gebied ten noorden van de Schoorlse duinen ter sprake en de relatie die dat heeft met de ontstaansgeschiedenis van de Zijpe en het noordelijk kustgebied.

Klimaatverandering in Noord-Holland
Op dinsdag 8 oktober vertelt Jan Wijn, klimaatambassadeur bij HHNK, over de gevolgen van de klimaatverandering voor de Noordkop en wat we daaraan kunnen doen. De snelheid van de klimaatverandering zorgen ook in Noord-Holland steeds vaker voor overlast en schade. Aan de hand van diverse voorbeelden bespreekt Jan Wijn de gevolgen van de klimaatverandering en de aanpak in de regio. Wat doet de overheid en vooral: wat kan je zelf doen?

Kerken van Petten
Op dinsdag 15 oktober neemt Piet Glas u mee in zijn zoektocht naar een antwoord op de vragen: hoeveel kerken waren er in Petten en hoeveel dorpen Petten hebben er bestaan? De zoektocht voert u langs talloze kaartfragmenten, prenten en schilderijen. Welke ijkpunten kunnen we met zekerheid vaststellen? Waar worden we op het verkeerde been gezet? En zullen we ooit het juiste antwoord vinden?

Westfriese Omringdijk
En bij de laatste lezing op dinsdag 29 oktober komt de Westfriese Omringdijk aan bod. Rens Stam vertelt het verhaal van de 126 kilometer lange Westfriese Omringdijk die al achthonderd jaar als een muur om West-Friesland heen staat. Rens Stam werkte aan een informatieve app over deze dijk. Tijdens het onderzoek voor de app bleek al gauw hoe gezichtsbepalend de Omringdijk voor de regio is en hoe interessant zijn geschiedenis. Een verhaal over land en water, over rampen, uitdagingen en geweldige prestaties.

Programma en aanmelden
De lezingen vinden plaats in Informatiecentum Kust, Zand tegen Zee, Strandweg 4 in Petten. De middag begint om 14.00 uur met inloop met koffie of thee. De lezingen zelf starten om 14.30 uur. De toegang is gratis.


Vanwege een beperkt aantal stoelen is het nodig om zich aan te melden bij het Informatiecentrum. Het liefst per mail: zandtegenzee@hhnk.nl. Graag aangeven welke middag(en) u wenst te komen, naam, e-mailadres en het aantal personen. Telefonisch aanmelden kan op dinsdag t/m zondag via 072–582 8765 of 06–2353 3888.

Het volledige lezingenprogramma is te vinden op hhnk.nl/zandtegenzee.