NOORD-HOLLAND - Op de Noord-Hollandse woningmarkt wisselen in het derde kwartaal van 2018 minder woningen van eigenaar. In het afgelopen kwartaal zijn bijna 8.700 woningen verkocht, dit zijn er zo’n 650 minder dan een jaar geleden. De afname is een gevolg van het tekort aan aanbod, door het gebrek aan keuzemogelijkheden stellen woningzoekers de aankoop uit. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten van Kuijs Reinder Kakes (partner in Dynamis).

Nieuwbouw impuls achter regionale toename verkoopcijfers
Om het aanbodtekort te ondervangen, moeten meer woningen gebouwd worden. In een aantal Noord- Hollandse gemeenten wordt deze taak al goed opgepakt. In onder andere Purmerend en de HAL-regio blijft het aantal verkopen hoog dankzij toevoegingen vanuit de nieuwbouw.

Amsterdams woningaanbod stijgt fors in 2018
Voor het derde kwartaal op rij is het aantal voor verkoop beschikbare woningen ruimschoots toegenomen in Amsterdam. De aanbodtoename heeft twee belangrijke oorzaken. Ten eerste heeft het hoge prijsniveau voor veel huishoudens geleid tot een ontoegankelijke woningmarkt, waardoor het aantal verkopen afneemt. Ten tweede is het aantal voor verkoop beschikbare nieuwbouwwoningen verdrievoudigd ten opzichte van een jaar geleden. De verruiming van het aanbod is echter bij lange na niet voldoende om te kunnen spreken van evenwichtige woningmarkt, de vraag naar woonruimte in de hoofdstad blijft namelijk onverminderd hoog.

Bovengemiddelde prijsstijgingen in Noord-Hollandse gemeenten
Door de druk op de woningmarkt nemen de woningprijzen in veel gemeenten sterk toe. Voor een woning in Haarlem wordt gemiddeld € 383.250 betaald, dit is maar liefst € 130.000 meer dan op het vorige hoogtepunt in 2008. Ook in Hoorn is de prijs bovenmatig gestegen, per vierkante meter wordt maar liefst 21% meer betaald dan een jaar geleden.