DEN HAAG - Wat al dagen in de lucht hing is nu definitief. Er zal dit jaar rond de jaarwisseling een verbod komen op het verkopen en afsteken van vuurwerk. Het eenmalige verbod werd vrijdagmiddag bekend gemaakt na de ministerraad. Het verbod is bedoelt om de druk op de zorg en de hulpdiensten vanwege de coronacrisis te ontlasten.


Staatssecretaris Sientje van Veldhoven (Infrastructuur) kondigde na de ministerraad aan dat de vuurwerkbranche met 40 miljoen euro gecompenseerd gaat worden. Dit geld is volgens de staatsecretaris bedoeld om het gebrek aan omzet, personeelskosten en transportkosten te vergoeden voor vuurwerkhandelaren. Een jaar geleden werd er rond de jaarwisseling 77 miljoen euro omgezet aan vuurwerk.

Vele handelaren hebben al vuurwerk ingekocht en missen nu deze inkomsten. 'Aangezien het verbod alleen voor dit jaar geldt hoeven zij het vuurwerk echter niet te vernietigen en kan men het opslaan', zo verklaarde Van Veldhoven. Tijdens de vorige jaarwisseling belandden er ongeveer 1300 personen in ziekenhuizen en huisartsenposten wegens vuurwerkletsel, maar de ziekenhuizen zijn in veel gevallen al overbelast door de behandeling van coronapatiènten.

Het kabinet had reeds eerder de verkoop van knalvuurwerk en zware vuurpijlen verboden, maar daar komt nu dus een algeheel vuurwerkverbod overheen. Wie zich toch schuldig maakt aan het afsteken van vuurwerk riskeert een boete van 100 euro. Komende week gaat het kabinet in overleg met de vuurwerkbranche om de compensatieregeling door te nemen.