SCHAGEN - Met Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) werken we aan een gezonde leefomgeving waar opgroeien met een gezonde leefstijl de normaalste zaak van de wereld is. Het doel op langere termijn is het percentage overgewicht terug te dringen.

Goede resultaten

In de afgelopen drie jaar zijn met JOGG goede resultaten behaald in het promoten van een gezonde leefstijl onder kinderen en jongeren van 0 tot 19 jaar. Daarom hebben we besloten met JOGG door te gaan. Wethouder Ben Blonk van Samenlevingszaken zegt hierover: “Overgewicht is de oorzaak van veel ziektes en aandoeningen en in veel gevallen ook van sociaal isolement. Voorkomen is ook in dit geval veel beter dan genezen, daarom investeren we als gemeente in de promotie van een gezonde leefstijl onder kinderen en jongeren. Onze jeugd is immers onze toekomst!”

Met de paplepel

Judith Gielens is aangesteld als JOGG-regisseur van ons als gemeente Schagen. Zij heeft in de kernen Schagen, Schagerbrug en Warmenhuizen in totaal op 12 scholen en 11 kinderopvanglocaties campagnes en projecten geleid over een gezonde leefstijl en met name het vervangen van zoete drankjes door ons gezonde kraanwater. Ook Op het Regius college en het Clusius college is ze actief geweest. Het Clusius college pakte het onderwerp zelfs zo goed op dat het van het Voedingscentrum het vignet ‘Gezonde School’ ontving en de Gouden Schaal voor ‘Gezonde Kantine’ mocht ontvangen. Daarnaast is Judith te vinden geweest bij bijvoorbeeld sportevenementen, waar ze het drinken van gewoon water promootte in plaats van gezoete drankjes. Ook gaf ze voorlichting aan zwangere vrouwen, in samenwerking met verloskundigen, de GGD en een diëtiste. Kortom: geen kans wordt onbenut gelaten om een gezonde levensstijl in Schagen van jongst af aan ‘met de paplepel in te gieten’. De gemeente heeft de aanstelling van Judith met drie jaar verlengd.

Verder JOGG in andere kernen

De komende drie jaar gaat JOGG starten in andere kernen binnen onze gemeente. Wij betalen als gemeente naast personele kosten aan JOGG 5000 euro per jaar voor diensten, materialen maken, training en advies. In de kernen waar al projecten geweest zijn, wordt de JOGG-aanpak geïntensiveerd voortgezet.