SCHAGEN - Van 2 maart tot half april is werk van Mirjam Ellen de Bruijn -alias MirEll- te bewonderen in de bibliotheek in Markt 18. Creativiteit loopt als een rode draad door haar leven. Als kind was speelgoed niet aan haar niet besteed, papier en potloden daarentegen des te meer.

Een aantal jaar geleden lukte het schilderen en tekenen niet meer goed. Haar vingers deden niet meer wat ze wilde en na jaren onderzoek werd in 2012 de diagnose Parkinson gesteld. Ze was toen net 50 jaar geworden en haar leven leek voorbij. Verdriet, boosheid, zelfmedelijden, ze kwam terecht in een emotionele achtbaan waaraan geen ontsnapping mogelijk leek.

Haar creativiteit sleepte haar er doorheen. Tekenen lukte dan misschien niet meer, maar er moest toch meer zijn? En daar was de wereld van digitale kunst. Ze leerde zichzelf om de muis van de computer met twee handen te bedienen en stortte zich in de digitale wereld. Het werd haar nieuwe uitlaatklep. Gaandeweg worstelde ze zich al photoshoppend door het verwerkingsproces heen en maakte het ene na het andere kunstwerk. En als haar vingers meewerken bewerkt ze de digitale collages met olie of acrylverf. Inmiddels is ze zover dat ze haar digitale collages met anderen wil delen. En die kans krijgt de in bibliotheek Schagen.

Wat is Digital Art?

Digitale kunst of Digital Art is eigentijds en wordt gemaakt op de computer. Deze kunstvorm kenmerkt zich door het gebruik van diverse digitale technieken. Als basis worden een of meerdere foto’s gebruikt die worden bewerkt tot een nieuwe afbeelding.