NOORD-HOLLAND - Op 27 en 29 oktober is de eerste editie van de Nacht van de Noord-Hollandse natuur. Deelnemers kunnen tijdens tal van nachtactiviteiten het belang van donkerte voor mens en dier ervaren. De provincie is sponsor.


Natuur en Milieufederatie Noord-Holland organiseert de Nacht van de Noord-Hollandse natuur. Het evenement is een aanvulling op de landelijke bewustwordingscampagne Nacht van de Nacht die gaat over de negatieve effecten van lichtvervuiling op onze gezondheid en de biodiversiteit.

Activiteiten in het donker

Tijdens de Nacht van de Noord-Hollandse Natuur vinden unieke evenementen plaats in de hele provincie. Van een kick-off in ARTIS Amsterdam (donderdag 27 oktober) tot sterrenkijken bij Wieringer Eilandmuseum Jan Lont (zaterdag 29 oktober).

Verder kunnen geïnteresseerden op 29 oktober onder andere meegaan op vaartochten door de natuurgebieden Eilandspolder en het Ilperveld, fietsen in Koedijk, sterrenkijken in Overveen, een astronomielezing bijwonen in Uitgeest en zelf een magisch lichtverhaal maken in Zaandam. Sterrenwachten, natuurorganisaties en tientallen andere organisaties bieden deze activiteiten aan. Kijk voor het volledige aanbod en tickets op: Noord-Hollandse Activiteiten - Nacht van de Nacht.

Wie doet het licht uit?

Naast activiteiten roept de campagne Nacht van de Nacht iedereen op om 29 oktober het licht uit te doen. Honderden bedrijven en gemeenten schakelen deze avond de verlichting uit van gebouwen en reclameuitingen.

De provincie Noord-Holland dooft de lichten van haar gebouwen op het Houtplein en de Dreef. Op provinciale wegen is het beleid om terughoudend te zijn met verlichting bij natuurgebieden en wordt bestaande verlichting vervangen door energiezuinige ledverlichting.