NEDERLAND - Vorig jaar mei was er veel aandacht voor donorkinderen in de media. Dit zorgde voor een groeiend aantal leden in de Facebook groep van donorkinderen en donoren. Ook donoren meldden zich bij stichting Donorkind.

Tevens namen de aanmeldingen bij de Fiom KID DNA databank toe. Er meldden zich een hoop donorkinderen en donoren waar uiteindelijk DNA-matches tussen zijn tot stand gekomen. Door de mediabom van vorig jaar besloot de groep van donorkinderen en donoren om 30 mei uit te roepen tot de Dag van het Donorkind. Zodat op die dag donorkinderen en sympathisanten bewustzijn kunnen creëren en zodat nog meer donorkinderen en donoren zich melden voor DNA-matching.
Bovenal kunnen donorkinderen voor hetzelfde recht strijden die dag, het recht om te weten wat je afkomst is. Ook al ben je door middel van donorconceptie of embryodonatie verwekt.

''Dit keer ben ik in de media. Mijn naam is Joëlle de Boer en ik ben 17 jaar oud en ik ben een actief lid van de donorkind en donoren community. Zowel nationaal als internationaal. En ik strijd voor de rechten van donorkinderen Ik ben verwekt met het sperma van een b-donor van Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. 16 jaar lang kende ik mijn biologische vader niet, ik kende alleen maar zijn donorcode: E19. Ik blog onder de naam ‘Missing Side - Kid of E19’ en heb op YouTube mijn eigen documentaire serie ‘Missing Side’, over de weg naar het ontmoeten van mijn donorvader en halfbroers en -zussen.

Sinds maart 2017 ken ik mijn biologische vader en strijd ik nog harder om er voor te zorgen dat alle donorkinderen in Nederland hun biologische vader kunnen ontmoeten. Anoniem sperma doneren is sinds 2004 verboden in Nederland. Maar nu gaan steeds meer wensouders naar het buitenland voor donormateriaal. Meestal is dat anoniem, omdat anoniem sperma veel goedkoper is. Of wensouders willen een donor niet in beeld, zodat het kind hier geen band mee kan opbouwen.

Vóór 2004 zijn er naar schatting meer dan 40.000 donorkinderen geboren, die hun biologische vader niet kennen, waarvan sowieso meer dan de helft niet weet dat ze een donorkind zijn. Er werd door artsen vroeger beweerd dat ouders het beter niet aan hun donorkinderen konden vertellen. Maar vaak komt het geheim wel uit. Door de nieuwe ontwikkelingen op DNA gebied bijvoorbeeld. DNA testen zijn een hele hype tegenwoordig. Je stuurt je DNA op naar een Amerikaanse databank en daar krijg je een hele lijst met matches die DNA met jou delen. Meestal zijn dat grotendeels matches die ver weg verwant aan jou zijn. Maar als iemand plots matcht met een halfbroer of -zus, of zelfs biologische vader, kan dat als een enorme shock komen. Vooral voor iemand die de waarheid over zijn verwekking niet weet.

Veel donorkinderen vinden het heel fijn om in contact te komen met broers, zussen of donorvader. Ik heb contact met de mijne en ik ben er heel blij mee. Maar ik ken mensen die bijvoorbeeld alleen maar op zoek zijn naar hun donorvader, of alleen naar halfbroers en -zussen. Het ligt aan de donor en de donorkinderen en wat zij willen. Sommige donorkinderen vinden één ontmoeting genoeg, of alleen weten wie de donor is. En anderen willen een relatie opbouwen met elkaar en geven nieuw gevonden familieleden een plek in hun leven.

Ik probeer een steun te zijn voor donorkinderen. Ik heb veel vrienden gemaakt in de community voor donorkinderen en donoren. Zo vragen we bijvoorbeeld advies aan elkaar hoe om te gaan met een halfbroer of -zus. Gewoon iemand die je begrijpt als je donorkind issues hebt, die je familie en vrienden niet begrijpen. En waar je om hulp vraagt als zelf je zoektocht aangaat.''

Wil jij donorkinderen helpen in hun zoektocht?
Dit kun je doen. Je kunt een DNA test kopen van één van de internationale DNA databanken in Amerika zoals FTDNA, MyHeritage, of AncestryDNA. Ook als je vader geen donor is geweest, jouw DNA kan helpen! Jij kan de schakel of zelfs de sleutel zijn in iemands zoektocht. En wie weet was jouw vader, oom, opa of neef een donor en is hij misschien overleden. Dan kun jij heel belangrijk zijn. Jij kan er voor zorgen dat een donorkind eindelijk antwoorden en rust kan vinden.

Volg Joëlle zeker via haar social media om haar verhaal te volgen:
Blog: http://joelledeboer.wixsite.com/missingside-kidofe19
Facebook: https://www.facebook.com/MissingSideKidofE19/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCppHV2hg--m3m5_aVznO3Eg/videos?disable_polymer=1&app=desktop