Het is je wellicht niet ontgaan dat de energieprijzen de laatste tijd nogal sterk zijn gestegen. Voor particulieren in Nederland kan dit vaak een probleem vormen en hen dwingen om extra diep in de buidel te tasten om rond te komen, maar voor tulpenboeren is het een absolute ramp.


Nederland is de grootste tulpenproducent ter wereld en de enorme energiekosten die gepaard gaan met het verwarmen van de serres hebben sommige landbouwbedrijven ertoe gedwongen om dit jaar even te stoppen met de teelt van onze iconische tulpen, terwijl andere bedrijven het niet meer konden rekken en gewoon failliet zijn gegaan.


Een betreurenswaardige situatie, maar teler Danielle Koning heeft besloten om er een mouw aan te passen. Ze liet weten dat “sommige telers hebben vanwege de stijging van de gasprijzen besloten dit jaar te stoppen met telen en te kijken wat er volgend jaar gebeurt. En in sommige gevallen leidt dat tot een faillissement”. Maar dit lot heeft Koning kunnen vermijden door een partnerschap aan te gaan met een Bitcoin-mijnbouwbedrijf. De gigantische miningservers verwarmen haar serre.


Als je niet goed weet wat Bitcoin mining precies is, kunnen we je aanraden om een website zoals Bitcoin Magazine te raadplegen, het is immers een vrij complex onderwerp. Concreet komt het neer op het feit dat Bitcoin, een cryptocurrency, wordt gecreëerd door “mining”. Dit omvat het oplossen van complexe wiskundige programma’s met behulp van enorm sterke hardware: mining rigs. Het mijnen van cryptomunten genereert een hoge hoeveelheid warmte, omdat de processors van de mining rigs voortdurend (24/7) op volle kracht draaien. Hierdoor zijn er ook enorme hoeveelheden elektriciteit nodig om deze installaties van stroom te voorzien.


Normaal gezien heb je voor een uitgebreide mining-installatie dus ook externe koeling nodig: ventilators of airconditioning die de situatie een beetje onder controle houden. Maar in een serre is de warmte die wordt gegenereerd een voordeel. Danielle Koning beschrijft dit als een “win-winsituatie”, want de warmte wordt gebruikt om de serre waar talrijke rijen tulpen groeien te verwarmen. Hierdoor is ze minder afhankelijk van gas.


Wat met de hoge elektriciteitsrekening? Ook hier is op een slimme manier aan gedacht: de servers worden aangedreven door zonne-energie van panelen op het dak. De normaal gesproken excessieve energiekosten voor mijnbouw worden dus verlaagd en de mogelijke impact op het milieu is een stuk minder.


Koning werkt samen met een gespecialiseerd mijnbouwbedrijf en ze delen de eigendom van de servers en de Bitcoin die ze ermee produceren. Als je bedenkt dat 1 Bitcoin op moment van schrijven een slordige €60.000 waard is, kan je zien dat er ook hier voordeel uit gehaald kan worden, door deze bijvoorbeeld te verkopen, te gebruiken bij een crypto casino of gewoon te houden als belegging.


Voor het mijnbouwbedrijf is dit ook een profijtige situatie, want ze moeten na installatie in feite niet veel meer doen naast een maandelijkse inspectie en onderhoudsbeurt, om de servers soepel te laten werken en het stof en insecten uit de interne ventilatoren te verwijderen.


Bert de Groot, eigenaar van Bitcoin Brabant, het miningbedrijf in kwestie, laat weten dat deze samenwerking in feite CO2-negatief is, door de afhankelijkheid van aardgas te verminderen en duurzame elektriciteit te gebruiken. Door een nadeel van Bitcoin mining (de excessieve warmteproductie) te combineren met een sector die nood heeft aan deze energie, zegt de Groot dat ze het milieu in feite verbeteren.