SCHAGEN - In Sint Maartensvlotbrug ligt een bijzonder bos: het Bos der Omarming. Op een paar hectare grond van natuurgebied Het Wildrijk staan jonge bomen ter nagedachtenis aan overleden kinderen.


Kinderen zoals Amy. Achttien geleden kwam zij op zestienjarige leeftijd bij een verkeersongeluk om het leven. Haar moeder José Laan plantte speciaal voor haar een berk in het Bos der Omarming.

"In de oudheid hadden sommige bomen al een bepaalde betekenis, sommigen staan voor kracht, anderen voor lieflijkheid. Zo kun je een boom kiezen die bij jou en je kind past", vertelt José. "Ik heb een berk voor Amy geplant omdat dat een boom is die niet heel diep wortelt, met takken die tot aan de hemel reiken. Amy was een gevoelskind en de berk past heel goed bij haar."

Nadruk op het leven

Iedereen die een kind heeft verloren, kan tijdens een van de boomplantdagen een boom planten in het Bos der Omarming. Ter nagedachtenis aan de kinderen die er niet meer zijn. En om de talenten te eren die zij niet meer hebben kunnen ontplooien. De bomen staan symbool voor groei en ontwikkeling.

José: "Het planten van een boom voelt als nieuw leven. Op een begraafplaats is herdenken ook fijn, maar daar gaat het erg over het gemis. Hier ligt de nadruk op het leven en dat voelt heel fijn. De boom groeit wel door."

Een heel leven niet geleefd

"Amy was nu 34 geweest, zij heeft een heel leven niet kunnen leiden. Soms denk ik wel eens: zou ik oma zijn? Wat zou ze nu doen? Je kan het niet bedenken en dat doet pijn", aldus José.Op 16 maart is er een nieuwe boomplantdag in Het Wildrijk. Via de site kan iedereen die iets wil planten voor zijn of haar overleden kind een boom uitzoeken.