SCHAGEN - Inwoners van Schagen betalen bijna precies zoveel voor hun autoverzekering als een gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. In Schagen kostte een autoverzekering in 2022 gemiddeld 75,75 euro per maand. Gemiddeld in Nederland was dat slechts 1 euro minder, namelijk 74,75 euro per maand.

Autopremie gemiddeld in Schagen door gemiddelde criminaliteitscijfers


“Dat de autoverzekeringpremies in Schagen zo dicht bij het landelijk gemiddelde liggen, komt vooral doordat de kans op criminaliteit aan je auto ook heel gemiddeld is”, zegt autoverzekering expert Amanda Bulthuis van Geld.nl. “Autoverzekeraars kijken bij het bepalen van de autoverzekeringpremie onder meer hoe groot de kans op schade is in de plaats waar je woont. Hoe groter de kans op schade, door bijvoorbeeld criminaliteit, hoe hoger de premie wordt.”


Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vonden in 2021 in Schagen 20 autodiefstallen en 70 gevallen van vandalisme aan auto’s plaats. Dat ligt dichtbij het landelijk gemiddelde van 15 diefstallen en 82 vandalismegevallen per gemeente.