SCHAGEN - In Wageningen wordt op 5 mei om 00.00 uur het bevrijdingsvuur ontstoken. Dat gebeurt voor hotel De Wereld. Lopers uit heel Nederland, ook uit Schagen, nemen het vuur mee naar hun eigen gemeente.

Burgemeester Marjan van Kampen is in Wageningen en draagt om 00.15 uur de fakkel over aan eenentwintig lopers uit Schagen. Zij lopen in de nacht en ochtend in estafette naar Schagen. Naar verwachting komen zij op 5 mei om 12.30 uur Schagen binnen via de Torenstraat naar het Muziekplein tot Markt 18. Het Retrokoor zorgt voor een warm muzikaal ontvangst op het Cultuurplein. Alwaar de burgemeester het bevrijdingsvuur in ontvangst neemt. Ook wordt een fakkel overhandigd aan een veteraan, die dit later bij het monument plaatst. Daarmee is Bevrijdingsdag 2017 in Schagen geopend.

Onze provincie Noord-Holland is dit jaar de ontvangende provincie van het eerste bevrijdingsvuur. Daarom organiseren de atleten van TAS’82, TAV’80 en AV NOVA op verzoek van burgemeester Van Kampen de estafette naar Schagen. Merieke Bredewold voorzitter Herdenkingscomite 40/45 Schagen en Co Wiskerke van TAS’82  zijn mede-organisatoren, beiden zijn ook lid van de gemeenteraad. De atleten van Schagen lopen 152 kilometer in koppels van twee. Twee fietsers gaan voorop, voor de veiligheid en licht in de nachtelijke uren. Ook rijden twee busjes en een auto mee. De atleten lopen, fietsen en rijden zelf het vervoer bij toerbeurt. Met recht een geweldige prestatie. Na de ceremonie krijgen de atleten in de Koeienhemel een lunch aangeboden door het Herdenkingscomité 40/45 Schagen namens de gemeente Schagen.

Sinds 1948 wordt het Bevrijdingsvuur vanaf de stranden van Normandië via Eindhoven naar Wageningen gebracht. De jaarlijkse ontvangst in de nacht van 4 op 5 mei herinnert ons aan het feit hoe kwetsbaar en kostbaar vrijheid is. Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid. Het is een belangrijk moment in de overgang van het herdenken op 4 mei en de start van het vieren van de verkregen vrijheid op 5 mei in Schagen.

Elk jaar vindt de Nationale Start van Bevrijdingsdag plaats in een andere provincie. In 2017 is de start in de provincie Noord-Holland. Op 5 mei ontsteekt minister-president Mark Rutte het vuur in de stad Haarlem, in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei.