SCHAGEN - Recente studies suggereren dat bijna een kwart van de bedrijven onvoldoende aandacht besteden aan debiteurenbeheer. Experts waarschuwen dat deze nalatigheid kan leiden tot ernstige financiële problemen, vooral nu meer en meer klanten worstelen met hun rekeningen. Het midden- en kleinbedrijf, dat sterk afhankelijk is van het tijdig innen van uitstaande facturen, loopt een bijzonder groot risico.

Groeiende betalingsproblemen veroorzaken hoofdpijn voor bedrijven


Een onderzoek dat eerder dit jaar werd uitgevoerd door Flanderijn, onthult dat meer dan 40% van de ondervraagde bedrijven een stijging van het aantal klanten met betalingsachterstanden opmerkt. Deze trend heeft een aanzienlijke impact op zowel het dagelijkse werk van financiële professionals als de liquiditeitspositie van bedrijven. Zo'n 36% van de respondenten geeft aan dat ze de afgelopen zes maanden meer tijd en middelen hebben besteed aan het achtervolgen van late betalingen.

Bedrijven zoeken manieren om debiteurenbeheer te verbeteren


Hoe kunnen bedrijven deze uitdagingen het hoofd bieden? Er zijn twee hoofdstrategieën: de kennis en vaardigheden van het personeel verbeteren of debiteurenbeheer uitbesteden aan specialisten. Veel bedrijven zoeken naar manieren om hun debiteurenbeheer te optimaliseren; bijna 40% van de ondervraagden wil leren over best practices in deze sector. Dit geeft aan dat veel organisaties nog steeds worstelen met het efficiënt beheren van hun debiteuren. Gespecialiseerd debiteurenbeheer software kan bedrijven ondersteunen in deze taak.

Aangepaste oplossingen zijn cruciaal in tijden van crisis

De recente toename van betalingsproblemen, verergerd door de nasleep van de coronapandemie en de daaropvolgende energiecrisis, vereist een zorgvuldige en respectvolle benadering. Bedrijven moeten op maat gemaakte oplossingen ontwikkelen om zowel consumenten als andere bedrijven te helpen omgaan met schulden, aangezien betalingsachterstanden een grote impact hebben op de levens van mensen.

Het belang van efficiënt debiteurenbeheer


Debiteurenbeheer draait om meer dan het simpelweg innen van uitstaande facturen. Het is een essentieel onderdeel van het waarborgen van een gezonde cashflow, een belangrijke indicator voor de financiële gezondheid van een bedrijf.

Snellere betalingen


Een effectief debiteurenbeheer kan leiden tot snellere betalingen en dus tot een gezondere cashflow. Dit is een essentiële factor in de financiële stabiliteit van een bedrijf. Wanneer de cashflow niet op orde is, kan zelfs een winstgevend bedrijf in financiële problemen komen.

Onderhouden van relaties

Daarnaast speelt debiteurenbeheer een cruciale rol in het onderhouden van goede relaties met klanten. Een zorgvuldig en respectvol debiteurenbeheer kan bijdragen aan een positieve klantervaring, zelfs in het geval van betalingsproblemen.

Beheren van risico’s


Het beheren van risico's is nog een andere belangrijke taak van debiteurenbeheer. Door betalingsachterstanden op een snelle en effectieve manier aan te pakken, kunnen bedrijven het risico op oninbare vorderingen verminderen, waardoor hun blootstelling aan financiële risico's wordt beperkt.

Financiële stabiliteit

Ten slotte kan efficiënt debiteurenbeheer bijdragen aan meer financiële stabiliteit. Bedrijven met een goed georganiseerd debiteurenbeheer zijn minder afhankelijk van externe financiering en zijn daardoor beter in staat om financiële schokken op te vangen.

Het belang van debiteurenbeheer mag niet worden onderschat. Het speelt een cruciale rol in het bevorderen van een gezonde cashflow, het onderhouden van sterke klantrelaties, risicobeheer en het waarborgen van financiële stabiliteit. Daarom is het essentieel dat bedrijven in zowel Nederland als Schagen dit onderdeel serieus nemen.