SCHAGEN - De politie heeft een verdachte aangehouden voor de brand die gisteravond de voormalige bakkerij aan de Gedempte Oude Gracht in Schagen voor een groot deel in de as heeft gelegd.

Dat maakte de politie vannacht rond 3.00 uur bekend op Twitter. Leeftijd en geslacht van de verdachte zijn nog niet bekendgemaakt.De brand brak rond 22.30 uit in een steeg naast het pand, waar papier en karton was neergezet om vandaag te worden opgehaald. Getuigen zouden rond dat moment jongeren in de steeg hebben gezien.

Ontruiming
Omdat de brand aan de achterkant van het pand woedde, was er vanaf de straat aanvankelijk geen vuur te zien. Dikke rookwolken verraadden echter een flinke brandhaard. De brandweer ging daarop over tot ontruiming van enkele woningen boven naastgelegen winkels.

Vanwege de hevige rookontwikkeling ontvingen omwonenden een NL Alert met het advies ramen en deuren te sluiten. Terwijl brandweerlieden het vuur bestreden, ging iets verderop de kermis gewoon door.

Veel mensen op de been
Omdat er door de festiviteiten in het centrum veel mensen op de been waren, riep de Veiligheidsregio nadrukkelijk op uit de buurt blijven, en de hulpdiensten de ruimte te geven om hun werk te doen.

Daar werd echter niet door iedereen gehoor aan gegeven, zo blijkt uit een Instagram-post van wijkagent Bas Dirkmaat. "Ik ben voor de ME opgeroepen als groepscommandant voor #Schagen." Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk, maar Dirkmaat suggereert dat er enige opstootjes zijn ontstaan, waarbij is gevochten.

Rond drie uur gaf de brandweer het sein brand meester, en liet weten nog enkele uren bezig te zullen zijn met nablussen. Over de omvang van de schade is nog niets bekend. Er is voor zover bekend niemand gewond geraakt.

Zie de website van onze mediapartner NH Nieuws voor meer nieuws over de brand in Schagen.